JOHHNY DOWD

Johnny Dowd: Wrong Side of Memphis (Munich Records MRCD 193)

Zijn stem klinkt nasaal en wat onvast, zijn voordracht is monotoon, zijn teksten gaan vooral over moord en doodslag. De in Texas opgegroeide singer/songwriter Johnny Dowd (1948) verdiende zijn brood tot nu toe met een verhuisbedrijfje. Zijn eerste in eigen beheer uitgebrachte productie, Wrong Side of Memphis, kreeg enkele lovende recensies en werd vorig jaar nr. 1 in de Critics' top 10 van het tijdschrift Billboard. Enige nostalgie zal daar niet vreemd aan zijn want Dowd doet heel sterk denken aan de Velvet Underground met Lou Reed. Stramme gitaar-riffs, kermende orgeltjes en een oudere meisjesstem à la drumster Maureen Tucker, het lijkt wel een vergeten live-tape uit de jaren '60.

Dat Dowd zingt van 'blood-stained walls', paranoia en het loon van de zonde is een kwestie van bezwering zo blijkt uit een recent interview: 'I don't want violence or strangeness in my life'. De troost die hij in Thanksgiving Day in petto heeft voor de gewone man: 'You don't have to be a rockstar to have fun/ You don't have to be a soldier to carry a gun' slaat ook op hemzelf. Dat er geen bloed aan je handen hoeft te kleven om er ijselijk van te kunnen verhalen blijkt uit Murder dat van Howling Wolf had kunnen zijn.

    • Frans van Leeuwen