IRA-leider pleit voor ontwapening

LONDEN, 17 JUNI. De IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger, is bereid mee te werken aan algehele ontwapening in Noord-Ierland. Dat suggereert Padraic Wilson, IRA-commandant in de Noord-Ierse Maze-gevangenis, vandaag in The Financial Times. Eerder heeft de IRA steeds afwijzend gereageerd op ontmanteling van zijn wapenarsenaal.

Wilson wordt beschouwd als één van de leidende figuren binnen de IRA. Hij steunt het vredesbeleid van Sinn Fein, de politieke vleugel van de IRA. Vorige maand werd hij tijdelijk op vrije voeten gesteld om op het partijcongres van Sinn Fein het vredesakkoord te verdedigen. Als een held werd hij binnengehaald.

Volgens Wilson zal de IRA zijn wapens nooit overdragen aan het Britse leger. Dat zou gelijk staan aan capitulatie. Maar vrijwillige ontwapening noemt hij “een natuurlijke ontwikkeling in het vredesproces, als we de indruk krijgen dat de afspraken die in het vredesakkoord zijn gemaakt beginnen te werken”. Hij accepteert dat ontwapening een onlosmakelijk onderdeel vormt van het vredesakkoord waarvan de uitwerking de komende twee jaar haar beslag moet krijgen.

Waarnemers in Noord-Ierland zien de verklaring van Wilson als gebaar van goede wil op een politiek cruciaal moment. Het Britse Lagerhuis stemt morgen over een wet die de vervroegde vrijlating van paramilitaire gevangenen mogelijk moet maken, een van de onderdelen van het vredesakkoord. De Conservatieven hebben al laten weten dat ze de wet niet zullen steunen omdat de vervroegde vrijlating onvoldoende aan ontwapening wordt gekoppeld.

De regeringen van Groot-Brittannië en Ierland zijn volgens het vredesakkoord verplicht nog deze maand te vertellen hoe de ontwapening in haar werk gaat. Een onafhankelijke internationale commissie onder leiding van de Canadese oud-generaal John de Chastelain moet op de uitvoering toezien. Deze heeft al verklaard dat hij het geen bezwaar vindt als de terreurorganisaties zelf voor vernietiging van wapens zorgen. Voorwaarde is wel dat de ontmanteling kan worden geverifieerd door leden van de commissie of door onafhankelijke tussenpersonen zoals priesters en rechters. Mensen die meewerken aan de ontmanteling, ook al zijn ze illegaal in het bezit van wapens en ook al hebben ze misdrijven met die wapens gepleegd, worden niet vervolgd.