Huisscholen voor Afghaanse meisjes moeten ook dicht

KABUL, 17 JUNI. De Afghaanse radicaal-islamitische Talibaan hebben gisteren de sluiting aangekondigd van alle particuliere schooltjes waar inmiddels duizenden meisjes een vorm van opleiding krijgen na het verbod van onderwijs voor meisjes en vrouwen.

Ook de kleinschalige beroepsopleidingen voor vrouwen die de laatste tijd in alle stilte zijn opgezet, vaak met steun van internationale hulporganisaties, moeten dicht. Het betreft hier vooral projecten voor oorlogsweduwen. Volgens de Talibaan, die in ongeveer 80 procent van het land inclusief de hoofdstad Kabul de macht hebben, zijn deze instellingen - die leken te worden gedoogd - on-islamitisch en een bron van buitenlandse propaganda tegen hun bewind.

De maatregel werd op een persconferentie in Kabul bekendgemaakt door waarnemend minister voor Bevordering van de Deugdzaamheid en Preventie van het Kwaad (oftewel de religieuze politie), Maulvi Qalamuddin. Hij zei dat de Talibaan wel bereid zijn scholen een vergunning te geven, maar alleen na controle van de doelstellingen daarvan. In geen geval mogen meisjes ouder dan acht jaar les krijgen, aldus Qalamuddin, en de lessen moeten zich beperken tot de Koran.

De nu gesloten scholen handelden in strijd hiermee. “Die scholen waren niet alleen voor kinderen. Er waren ook meisjes van 14 en 15 jaar oud”, zo zei de minister. “Op dit moment hebben we geen controle over deze scholen. Als ze vergunning krijgen, kunnen we ze controleren.”

De schooltjes, waarvan de meeste in huiskamers zijn gevestigd, worden geleid door vrouwelijke docenten die door de Talibaan uit hun werk zijn verdreven. In januari waren er volgens een inventarisatie van hulporganisaties zeker 107 'huisscholen', waar 6.500 kinderen, van wie de helft meisjes, les kregen in onder andere rekenen, taal en godsdienst. Hulporganisaties leveren - discreet, om de Talibaan niet te irriteren - lesmateriaal.

De Talibaan sloten na hun machtsovername in 1996 alle opleidingen voor meisjes en verboden vrouwen ook te werken. Zij zeiden daarbij niet tegen meisjesonderwijs op zich te zijn, maar dit gezien de doorgaande burgeroorlog niet als prioriteit te beschouwen. (AP, Reuters, AFP)