Hospita aangestoken

Op doorreis in Zuid-India had ik een tussenstop van enkele uren in Bangalore. Omdat de High Court een bezienswaardigheid zou zijn, gelegen in een mooi park, besloot ik daar een kijkje te nemen.

Het gebouw was niet zo bijzonder, maar het was wel interessant om bij een paar zittingen naar binnen te lopen. Opvallend was dat de sfeer niet erg veel verschilde van onze eigen rechtbanken.

Ik bezocht een zitting waar het verzoek om een borgtocht in een strafzaak werd behandeld. Het was goed te volgen, want in het Engels. Een advocaat legde mij later uit dat de rechter uit Tamil Nadu kwam.Hij sprak de plaatselijke taal (Karnataka) niet goed en daarom Engels werd gesproken.

De verdachte zat sinds anderhalf jaar in voorarrest. Afhankelijk van de drukte op het 'policestation' zou het onderzoek minimaal één, maar mogelijk nog drie jaar duren. De man zou petroleum over zijn hospita gegoten en aangestoken hebben, om zo het perceel te ontruimen. In het Engels: 'He had poured kerosene on the landlady, in order to vacate the premises'.

In dat laatste was hij geslaagd, want zij overleefde het niet. De borg werd gesteld op 10.000 roepies, ongeveer ƒ 500. Dat lijkt weinig, maar wanneer men bedenkt dat sommige arbeiders niet meer dan 300 roepies (ƒ 15,-) per maand verdienen, is het toch een aanzienlijk bedrag.

    • Keetje Ijff