Greenspan: grote fusies geen gevaar

WASHINGTON, 17 JUNI. Voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft gisteren gewaarschuwd tegen een 'overreactie' op de huidige golf aan megafusies. Hij zei tegen een groep senatoren dat ze geen gevaar voor consument en economie opleveren. De overheid moet “deze dynamiek van de moderne vrije markten respecteren”.

Greenspan sprak gisteren in een hoorzitting van een Senaatscommissie over anti-trustzaken.

De fusiegolf is volgens Greenspan deze eeuw de vijfde uitbarsting van grootschalige bedrijfsfusies en er is weinig reden te veronderstellen dat de huidige meer gevolgen zal hebben dan de vorige concentratiegolf in het begin van de jaren tachtig. Senator Edward Kennedy toonde zich niettemin bezorgd over de duizenden employés die door de fusies hun baan verliezen en over de gulle gouden handdrukken voor overtollige topmanagers. Senator Charles Grassly vroeg zich op zijn beurt af of de recente explosie van bankfusies de beschikbaarheid van krediet in de rurale gebieden zal beperken.

Greenspan erkende dat fusiegeweld gepaard gaat met banenverlies, maar voegde daaraan toe dat een groeiende economie nog meer nieuwe banen schept. Elke week verliezen 300.000 Amerikanen hun baan, maar de werkloosheid is het laagst in 28 jaar.

De fusieactiviteit intensiveerde de afgelopen maanden in de VS en met name in de bank- en telecommunicatiesectoren. Enkele voorbeelden: de voorgestelde fusie tussen Citicorp en Travelers Group die 70,4 miljard dollar waard is; de annexatie van Chrysler door het Duitse Daimler-Benz waarmee 34 miljard dollar gemoeid is; en het op 56,6 miljard dollar begrote samengaan tussen SBC Communications en Ameritech. Een factor die de fusiegolf stimuleert is natuurlijk de beurshausse van de afgelopen tijd die bedrijven een grotere koopkracht biedt.

Greenspan getuigde gisteren voor de senaatscommissie voor juridische zaken op een moment waarop de zorg over de gevolgen van de Aziatische crisis voor de Amerikaanse economie groeit en Wall Street een inzinking beleeft. Greenspan vertelde de senatoren dat de eerste grote fusiegolf in de VS tijdens de laatste eeuwwisseling plaatsvond, gevolgd door soortgelijke golven in de jaren twintig, zestig, tachtig en nu. De huidige is zonder meer de grootste. Greenspan: “Wanneer we de huidige golf proberen te begrijpen en beslissen hoe we er op zullen reageren, hoop ik dat wij zorgvuldig rekening zullen houden met de complexiteit en dynamiek van de moderne vrije markten in de wereld.” De overheid moet zich er volgens Greenspan dus niet te snel mee bemoeien. (Reuters, AP)