Gasleiding door Andes opgeschort

BUENOS AIRES, 17 JUNI. Een Argentijnse rechter heeft gisteren een voorlopig verbod uitgesproken voor de aanleg van een gasleiding door de oerwouden in het Andes-gebergte. De milieuorganisatie Greenpeace eist een ander tracé, omwille van de lokale Kolla-indianenbevolking en de fauna, waaronder de laatste tweehonderd jaguars die er leven.

De voorlopige uitspraak is een tegenslag voor het NorAndino-consortium, waarin het Belgische Tractebel samenwerkt met het Amerikaanse Southern. De gasleiding van 400 miljoen dollar loopt tussen het noorden van Argentinië en het kopermijnbouwgebied in het noorden van Chili, een afstand van 1.000 kilometer. Volgens Greenpeace is een alternatief tracé voorhanden, maar kiest Tractebel voor een traject dwars door het rijkste bosgebied van Argentinië. Greenpeace Argentinië heeft twee rechtszaken, waaronder een tegen de Argentijnse overheid, aangespannen. In afwachting van de uitspraken gaat de aanleg voorlopig niet door. (AFP)