Frankrijk zet eerste voetbalfans land uit

ROTTERDAM, 17 JUNI. Een Tunesische en vijf Engelse relschoppers zijn gisteren Frankrijk uitgezet. Tot aan het eind van het WK zullen alle voetbalsupporters die zich ernstig misdragen over de grens worden gezet zonder tussenkomst van de rechter. Dat is het gevolg van een noodmaatregel van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Jean-Pierre Chevènement.

Nog enkele tientallen relschoppers moeten voor de rechter komen wegens hun aandeel in de rellen in Marseille, afgelopen weekeinde. Opnieuw zijn gisteren drie Engelse supporters veroordeeld tot celstraffen. Twee van hen kregen een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd en een verbod om zich de komende twee jaar op Franse bodem te begeven. De derde moet twee maanden zitten en een jaar uit Frankrijk wegblijven. In Parijs velde de rechtbank nagenoeg dezelfde straffen voor twee Duitse hooligans die maandag betrokken waren bij gevechten rond het stadion Parc des Princes.

De loco-burgemeester van Marseille heeft opgeroepen Engeland van het WK uit te sluiten, maar de wereldvoetbalfederatie FIFA wil daarvan niets weten. De organisatie heeft de Britse regering wel gevraagd te voorkomen dat bekende raddraaiers naar Frankrijk kunnen reizen. De Britse premier Tony Blair zegde gisteren opnieuw zijn steun toe aan de Franse overheid.

In Toulouse is, vooruitlopend op de wedstrijd Engeland-Roemenië van 22 juni, bepaald dat cafés en restaurants de komende week al om 23.00 uur moeten sluiten.

De Franse politie onderschepte gisteren op de rondweg bij Bordeaux een groep van ongeveer zestig Schotse hooligans. Ze waren van Salou aan de Costa Brava op weg naar Bordeaux voor het duel Schotland-Noorwegen. De Schotse aanhang mocht het stadscentrum niet in, maar ze kon haar favorieten aanmoedigen in een hotel waar een televisiescherm stond opgesteld.

Volgens de Schotse politie ging het om hooligans in de B-categorie (gemiddeld gevaarlijk) en C-categorie (gevaarlijk). Na afloop ging de aanhang onder politiebegeleiding terug naar de snelweg richting Spanje.