Damrak koestert herstel in Azië

AMSTERDAM, 17 JUNI. Op de Amsterdamse beurs werd vanochtend opgelucht ademgehaald. De angst voor de gevolgen van de economische problemen in Azië is bij de meeste handelaren voorlopig verdwenen. De Japanse yen lijkt zich te herstellen en veel beurzen, ook in Azië, toonden vanochtend herstel. In Amsterdam stond de AEX-index tegen de middag op een winst van 10,51 punten op 1172,72.

“De kopers zijn terug, hoewel niet massaal”, aldus een handelaar. Over een breed front gingen de aandelenkoersen omhoog. Koploper was Wolters Kluwer, die ruim 10 gulden won en op 305 gulden uitkwam. Daarmee komt volgens handelaren een splitsing van het aandeel in zicht. De uitgever heeft in het verleden gezegd dat het aandeel bij een koers van 300 gulden rijp zou zijn voor splitsing.

Splitsing van het aandeel, hetgeen leidt tot een grotere verhandelbaarheid en vaak een hogere koers, speelt ook een rol bij KPN. Met het definitieve uiteengaan van post (in TPG) en telecom (KPN Telecom) in het verschiet, steeg KPN vanochtend 1,90 tot 118,30 gulden.

Hardlopers waren ook de hightech-fondsen Baan en ASM Litho, die het de afgelopen tijd erg moeilijk hebben gehad. Baan steeg met 2,10 tot 81,70 gulden en ASML steeg een rijksdaalder tot 62,80 gulden. Een uitzondering bij de grote fondsen was het verpakkingsbedrijf KNP BT met een terugval van 2,10 naar 52,90.

Het detailhandelsconcern Vendex leverde bijna een gulden in tot 130,10 gulden. Het bedrijf maakte vanochtend bekend dat de uitzend- en schoonmaakdochter Vedior op 25 juni definitief op eigen benen komt te staan. Een ander fonds dat vandaag in het nieuws kwam, het Italiaanse Gucci, won iets meer dan een gulden en kwam uit op 107,70 gulden. De producent van luxe goederen kan doelwit worden van een overnamepoging van concurrent Prada, die vanochtend bekendmaakte een belang van 9,5 procent in Gucci te hebben opgebouwd.

De koers van de dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten verder gedaald. De Amerikaanse munt noteerde 2,0205 gulden, een halve cent minder dan de slotkoers van gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft zich gisteren slechts licht hersteld van de forse inzinking op de voorgaande dag. De Dow Jones-index, die eergisteren met 207 punten kelderde onder invloed van de malaise in Azië, steeg met 37,36 punten tot 8665,29.

Wall Street opende gisteren hoger onder invloed van de opleving die de meeste aandelenmarkten in het buitenland lieten zien. Maar een krachtig herstel bleek er niet in te zitten. De Dow Jones-index stond afwisselend op winst en verlies. Het koersgemiddelde werd gedrukt door IBM. De koers van de computergigant had te lijden van een verlaging van de winstprognose voor het tweede kwartaal door de bank Merrill Lynch.

TOKIO Het herstel van de yen had ook een positief effect op de effectenbeurzen in Azië. In Tokio daalde de Nikkei-index weliswaar een fractie met 5,00 punten tot 14.715,38, maar elders gingen de koersen fors omhoog. De beurs in Zuid-Korea sloot met een spectaculaire winst van 8,5 procent. Hongkong deed daar weinig voor onder met een sprong van 6,3 procent.