Comtel brengt 1,8 mrd op; KPN-dochter verkoopt Brits kabelbedrijf

ROTTERDAM, 17 JUNI. KPN-dochter Vision Networks verkoopt het Britse kabelbedrijf Comtel voor 550 miljoen pond (1,8 miljard gulden), zo is gisteren bekendgemaakt. KPN ontving vorig jaar al 1,7 miljard voor Casema.

KPN kreeg eerder van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) opdracht het belang in zijn Nederlandse kabelbelangen te reduceren tot 20 procent. Het concern besloot daarop zijn kabelactiviteiten geheel te verkopen. Eind vorig jaar werd met France Telecom overeenstemming bereikt over de verkoop van Casema.

Na de verkoop van Comtel resteren voor Vision Networks nog belangen in het Duitse Kabel Media (omstreeks een half miljoen aansluitingen), het Franse Réseaux Câblés (200.000 aansluitingen), Interkabel Polska en Intercable CZ (Tsjechië). In het grote Duitse kabelbedrijf Kabel Media heeft KPN een belang van slechts zeven procent. In de andere bedrijven heeft KPN een meerderheid.

In Comtel heeft KPN sinds 1995 verschillende belangen in de Britse kabelbranche verenigd. KPN vermeldt in het persbericht dat Comtel een potentie heeft van omstreeks een miljoen kabelabonnees in de streek tussen Londen en Birmingham. Dit potentieel is het aantal abonnees dat in dit gebied maximaal zou kunnen worden gerealiseerd. “Omstreeks een kwart van dat aantal is ook werkelijk aangesloten”, aldus een woordvoerder. Eind 1996 telde Comtel 200.000 abonnees. De overnemende partij, NTL, is een dochter van Comcast.

France Telecom betaalde KPN eind vorig jaar 905 miljoen gulden voor Casema (ruim 1,1 miljoen abonnees). Daarnaast werd een bedrag van 852 miljoen gulden aan schulden overgenomen. Ook de opbrengst van Comtel is bruto, dus inclusief de verkoop van schulden. KPN wil niet zeggen wat de netto-opbrengst van Comtel is. Daardoor valt het overnamebedrag moeilijk te vergelijken met dat van France Telecom. De opbrengst per abonnee voor Comtel ligt waarschijnlijk hoger dan bij Casema. Volgens KPN heeft dat onder meer te maken met de lagere dichtheid van abonnees in het Verenigd Koninkrijk, waardoor grotere investeringen in een netwerk moeten worden gedaan om klanten te bereiken. Vision Networks heeft schulden aan KPN en andere bedrijven van tussen 1,5 en 2 miljard gulden. De opbrengst uit de verkoop van de kabelactiviteiten betekent waarschijnlijk op termijn een versterking van KPN's eigen vermogen.