BRAZILIË-MAROKKO

Foto: De vorig jaar bij de eerste-divisieclub Go Ahead Eagles ontslagen trainer Leo van Veen (52) keek gisteren samen met zijn vrouw Marja thuis naar Schotland-Noorwegen en Brazilië-Marokko. Tot nu toe heeft hij alle wedstrijden gezien. “Er zaten nog geen echte uitspringers bij want het is nog vroeg in het toernooi.” De wedstrijd tusen Schotland en Noorwegen vond hij heel vervelend.

Zijn verwachtingen over Brazilië-Marokko (3-0) kwamen uit. “Marokko deed z'n best en Brazilië speelde z'n spel. Niet opzienbarend.” Ronaldo blijft opvallen. “Die dreiging die van hem uitgaat, zijn individuele acties als hij aan de bal, dat bepaalt de meerwaarde van het elftal.” Hij verwacht dat Nederland de volgende ronde haalt. Denkt zelfs dat het elftal de wereldtitel haalt. “Maar dat is puur chauvinisme.” Ook Italië en Brazilië behoren volgens hem tot de kanshebbers. Van Veen werkte als coach bij FC Utrecht en bij RKC waar hij ooit zelf als spits speelde. Ook voetbalde hij begin jaren tachtig samen met Cruijff bij de Washington Diplomats en later bij Ajax. Cruijff is volgens hem nog steeds de allerbeste voetballer ooit. Maar Maradona mag ook meedoen. Na het wereldkampioenschap vertrekt Leo van Veen voorlopig voor een jaar naar de Verenigde Arabische Emiraten waar hij in Dubai de club Al Nasr gaat trainen. (Foto: Friso Spoelstra)