Brazilië in wandeltempo naar tweede ronde

ROTTERDAM, 17 JUNI. Brazilië heeft zich als eerste land geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. In Nantes versloeg de titelhouder Marokko met 3-0, de hoogste score na achttien groepswedstrijden. De Brazilianen hebben nu zes punten uit twee duels, vier punten meer dan naaste belager Noorwegen. De Noren kunnen komende dinsdag in een onderling duel profiteren van eventuele gemakzucht bij de Brazilianen. Bij winst eindigt Noorwegen als tweede in groep A. Als Brazilië de Noren verslaat, maken ook Schotland en Marokko nog kans op de tweede plaats in de groep.

De wedstrijd tussen twee technisch vaardige ploegen voldeed gisteravond wat betreft amusementswaarde aan de hooggespannen verwachtingen. Maar van de veronderstelde tweestrijd was in het geheel geen sprake. Brazilië toonde zich in alle opzichten superieur aan Marokko, dat veel minder bedreven bleek in het positiespel. De Brazilianen domineerden de wedstrijd in hun gebruikelijke wandeltempo. Ze speelden de bal rustig rond en ze plaatsten heel sporadisch een flitsende demarrage.

Marokko was het WK vorige week verrassend goed begonnen tegen Noorwegen, dat tevreden mocht zijn met de 2-2 eindstand. Alleen de Marokkaanse doelman Benzekri maakte vorige week een zwakke indruk. De sierlijke spelverdeler Hadji was uitblinker tegen de Noren. Tegen de Brazilianen werd hij anderhalf uur hinderlijk voor de voeten gelopen door balafpakker Dunga. De Marokkaanse aanvallers Hadda en Bassir kregen evenmin ruimte voor een gevaarlijke tegenstoot.

Aan Braziliaanse zijde waren alle ogen wederom gericht op Ronaldo. De grote blikvanger van dit WK had in het openingsduel tegen Schotland vrij onopvallend gespeeld. Tegen Marokko toonde hij in de negende speelminuut zijn bijzondere kwaliteiten. Na een splijtende dieptepass van Rivaldo liet hij de bal een keer stuiten, om vervolgens verwoestend uit te halen. Zijn harde schot met de binnenkant van de rechterwreef was onhoudbaar voor doelman Benzekri.

Het eerste WK-doelpunt van Ronaldo (vier geleden was hij reserve) bleek een hele opluchting voor het Braziliaanse begeleidingsteam. Trainers, verzorgers en reserves renden uit de dug-out om de grote vedette persoonlijk geluk te wensen. Even later was er weer opschudding, toen Ronaldo kermend van de pijn op de grond lag. De Marokkaanse middenvelder Chiba had hem met een onbesuisde actie in het dijbeen geraakt. Hoewel de sporen van de overtreding goed zichtbaar waren - een grote blauwe plek - kon Ronaldo de wedstrijd ogenschijnlijk zonder pijn uitspelen.

Nog meer dan Ronaldo maakte Rivaldo indruk bij de Brazilianen. De 26-jarige middenvelder, geboren onder de naam Vitor Ferreira, lijdt opvallend weinig balverlies en hij geeft voortdurend fraaie voorzetten. Bovendien is Rivaldo een regelmatige schutter. Hij maakte dit seizoen achttien treffers voor Barcelona, dat de Spaanse titel voor een belangrijk deel aan hem te danken heeft. Bij Barcelona speelde Rivaldo afgelopen seizoen meestal als hangende linksbuiten. In het Braziliaanse elftal staat hij links op het middenveld.

Net als vorige week tegen Schotland was Rivaldo gisteravond de grote animator. Hij stond aan de basis van de eerste treffer en hij maakte vlak voor rust het tweede en beslissende Braziliaanse doelpunt, na een scherpe voorzet van Cafu. In de tweede helft toonde Rivaldo zijn superieure techniek, met splijtende passes en subtiele hakballen. De grote en sterke Rivaldo bleef opvallend goed op de been tegen de harde tackles van de Marokkanen. Trainer Louis van Gaal van Barcelona noemt hem niet voor niets een complete voetballer.

Rivaldo was tegen Marokko veel vaker in balbezit dan Ronaldo, die in de aanvalslinie heel weinig steun krijgt van Bebeto. De kleine spits is geen schim van de vlugge aanvalsleider die hij in 1994 was. In de Verenigde Staten vormde Bebeto een gevaarlijk duo met Romario. In Frankrijk blijkt de 34-jarige Bebeto in fysiek opzicht kwetsbaar. Maar hij toonde gisteravond nog wel zijn neusje voor de goal. Vlak na rust stond hij op de goede plaats, toen Ronaldo profiteerde van Marokkaans balverlies en vervolgens een prachtige schaarbeweging maakte. Ronaldo bewaarde het overzicht en bood Bebeto een niet te missen kans.

Bebeto werd in de slotfase vervangen door Edmundo, die na het afhaken van de geblesseerde Romario openlijk had gesolliciteerd naar de vacante spitspositie. Maar bondscoach Zagallo koos voor zekerheid en liet de eigenzinnige Edmundo op de bank plaatsnemen. Tijdens zijn korte invalbeurt tegen Marokko probeerde de speler van Fiorentina het ongelijk van Zagallo aan te tonen. De zelfzuchtige acties van Edmundo hadden een averechts effect. Hij struikelde over zijn eigen benen en hij werd hatelijk uitgefloten door de (Braziliaanse) toeschouwers.