Bevalling met een missie op Internet

ORLANDO, 17 JUNI. Ten minste vijftigduizend Amerikanen hebben gisteren geprobeerd via Internet gade te slaan hoe de veertigjarige Elizabeth haar zoon Sean ter wereld bracht.

De bevalling had plaats in een ziekenhuis in Orlando in de staat Florida en was live te volgen op de website van America's Health Network, een in Orlando gestationeerd kabeltelevisiestation dat zo'n 7,2 miljoen kijkers bereikt en een homepage over gezondheid exploiteert.

Elizabeth - wier achternaam niet werd genoemd - verklaarde andere vrouwen te willen voorlichten. “Veel mensen zijn erg bang voor een bevalling of een operatie”, aldus Barbara Rodriguez, woordvoerster van America's Health Network. “Ze zijn gespannen en hebben hun hoofden vol met de gekste ideeën. Dit kan deze angsten doen afnemen. Dat is het idee achter deze actie.”

Elizabeth was door het America's Health Network benaderd omdat ze al drie keer eerder probleemloos een kind had gebaard. Bovendien had ze tevoren met een arts al besloten de geboorte met hormonen te versnellen, een voorwaarde voor een live Internetoptreden. De bevalling verliep ook dit keer probleemloos.

Belangstellenden moesten het adres www.Ahn.Com bezoeken, een baby-icoon aanklikken en een speciaal programma van dertig dollar downloaden. Slechts vijfduizend van hen slaagden hierin. Ze kregen een klein en vaag beeld te zien dat regelmatig werd onderbroken. Hoewel er camera's rond het bed stonden, was de eigenlijke geboorte niet zichtbaar, doordat de verpleegsters door het beeld liepen.

Het resultaat was echter wel zichtbaar: drieëneenhalve kilo, donker haar en blauwe ogen.

De claim dat dit de eerste Internet-bevalling was, werd tegengesproken door Tammy Barnes uit Colorado. Het begin van haar moederschap werd in februari door haar echtgenoot gefilmd en door zo'n 150 mensen, meest vrienden, gevolgd via een soort chat room op Internet. (AP, AFP)