Beursfraudezaak; Bestuurder SNS Bank aangehouden

ROTTERDAM, 17 JUNI. Justitie heeft in de beursfraudezaak voor het eerst een bestuurder van een grote bank gearresteerd. De 48-jarige T.G.K, sinds 1996 lid van de raad van bestuur van de SNS Bank, blijkt maandagavond aangehouden te zijn door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod). K zit nog steeds vast.

Dit heeft de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam vanochtend bevestigd. K. wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens justitie heeft K. de strafbare feiten gepleegd als privé-persoon, niet als bestuurder van de SNS Bank. De Fiod heeft na de arrestatie huiszoeking gedaan in de woning en het kantoor van K.

De aanhouding van K. houdt waarschijnlijk verband met het onderzoek van de Fiod naar Eddie S., eigenaar van het Londense effectenkantoor Financial Trading & Consultancy (FTC). Eddie S., die volgens bronnen in Nederland verblijft in Zwitserland, is voor de Fiod een belangrijke verdachte in de beursfraudezaak. Eind vorig jaar werden in zijn huis grote hoeveelheden bankbiljetten gevonden in wikkels van effectenbank Bangert Pontier. Het bestuur van Bangert Pontier nam kort daarna ontslag. De bank werd overgenomen door de Friesland Bank. Drie weken geleden hield justitie vier verdachten aan die zakelijke relaties onderhouden met S. Eén van hen is R. van Z., directeur van SNS Securities. De andere drie verdachten zijn P.A. van Oudhof Effecten, R.P. van zakenbank Credit Suisse First Boston en H. van der K. van MN Services, het beleggingsbedrijf van het pensioenfonds voor de Metaalnijverheid. Van deze vier verdachten zit alleen de laatste nog vast. De anderen werden na een week vrijgelaten.

Justitie begon het onderzoek naar de beursfraude - 'operatie Clickfonds' - op 24 oktober vorig jaar. Rechercheurs van de Fiod deden toen invallen bij de Amsterdamse effectenbeurs en bij drie commissionairshuizen. In de maanden daarna werden meer dan twintig betrokkenen aangehouden op verdenking van belastingfraude, misbruik van voorwetenschap, witwassen van zwart geld, valsheid in geschrifte en deelneming aan een criminele organisatie. De belangrijkste verdachten waren Han Vermeulen van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon en Adri S. van NIB Securities, voorheen NIB Strating. Zij zaten beide meer dan zes weken vast. Het onderzoek van justitie lijkt nu steeds meer in de richting van Eddie S. van FTC te gaan. Overigens deden Vermeulen en Adri S. tot begin jaren negentig ook zaken met S. De SNS Bank heeft vanochtend in een persbericht laten weten dat de bank samen met het Openbaar Ministerie met een 'intern onderzoek' is begonnen. Onderwerp van dat onderzoek zijn 'enige transacties uit de jaren 1994 en 1995 die aanleiding geven tot een vermoeden van valsheid in geschrifte'. De SNS Bank liet ook weten dat K. voorlopig op non-actief is gesteld.

Het is in Nederland de tweede keer dat een bestuurder van een grote bank in opspraak raakt doordat hij wordt verdacht van financiële malversaties. In februari 1997 trad bestuurder L. de Bièvre van ABN Amro af nadat bekend was geworden dat zijn vrouw vijf jaar eerder met voorkennis had gehandeld in aandelen van het vastgoedfonds Breevast. De vrouw van De Bièvre maakte gebruik van geheime informatie die ze bij haar man had opgevangen.