Bestuur van Pulchri zet veiling door; Alternatieven afgewezen

DEN HAAG, 17 JUNI. Het bestuur van de Haagse kunstenaarssociëteit Pulchri zet de veiling van nagelaten schilderijen door ondanks een ruim financieel aanbod en een uitgesproken negatief advies van een kenner van de Haagse School.

“Veiling van de hele collectie is helemaal niet nodig, met de verkoop van enkele stukken is Pulchri ook uit de problemen”, aldus kunsthandelaar Ivo Bouwman in Den Haag. Hij heeft vorig jaar reeds zijn diensten aangeboden maar kreeg “een vriendelijk bedankje, het was niet nodig”.

Het Pulchri-bestuur zal evenmin gebruik maken van een aanbod dat de stichting Collectie Hopster-Van Goudzwaard in Den Haag onlangs heeft gedaan. Voorzitter E. Hopster heeft aangeboden de hele collectie van Pulchri te kopen. “Wij willen de werken voor Den Haag behouden. Ons eerste bod was zes ton en daar is onder condities wel meer van te maken. Het bestuur liet echter weten dat zelfs een miljoen niet genoeg zou zijn”, aldus Hopster. Zijn stichting beheert 400 kunstwerken uit de nalatenschap van de in 1983 overleden Haagse kunstenaar, tevens Pulchri-lid, Pieter van Goudzwaard.

Volgens Pulchri-secretaris M. Danser komt het aanbod van Hopster te laat. Het zou volgens hem “niet erg elegant zijn” jegens veilinghuis Glerum en de aspirant-kopers om alsnog van de verkoop af te zien. “We hebben afspraken gemaakt en die komen we na. Het wordt ook zo'n gerommel. Als iemand de collectie wil hebben dan moet hij maar op de veiling komen”, aldus Danser.

Glerum zal volgende week maandag ruim 200 schilderijen van overleden Pulchri-leden onder de hamer brengen. De opbrengst wordt minimaal op een half miljoen gulden geschat, maar volgens kunstkenners is dat veel te laag. Met dit geld wil het Pulchri-bestuur een eind maken aan het jaarlijkse exploitatietekort. Tevens zal een begin worden gemaakt met “achterstallig onderhoud”. Zo'n zeventig kunstenaars-leden van Pulchri protesteren tegen de veiling. Eén van hen heeft om die reden vorige week een kort geding aangespannen tegen het Pulchri-bestuur, maar volgens rechtbank-president Von Maltzahn is er juridisch niets tegen de veiling.

Kunsthandelaar Bouwman overlegt vandaag weer met enkele betrokkenen over de beslissing van het bestuur. “Heel veel stukken in deze collectie hebben betrekking op Pulchri Studio en het zou doodzonde zijn als die her en der terechtkomen.”