Beleggers in Ajax zijn geen trouwe fans

ROTTERDAM, 17 JUNI. De beleggers in voetbalclub Ajax blijken geen trouwe fans. De koers van het aandeel Ajax is gisteren tijdens de handel op de Amsterdamse effectenbeurs tijdelijk onder de introductieprijs van 25 gulden uitgekomen. “Particuliere beleggers willen het snelle geld verdienen en hebben hun aandelen weer verkocht”, zegt financieel analist Willy Bulsink van Kempen & Co. “Bovendien heeft het sentiment van de afgelopen dagen niet geholpen.”

Voetbalclub Ajax ging op 11 mei naar de beurs met een emissie van 4,95 miljoen aandelen. De introductiekoers, die de intekenaars moesten betalen, werd vastgesteld op 25 gulden. Zestig procent ging naar particuliere beleggers, veertig procent naar institutionele beleggers. De openingskoers, waarvoor aandelen voor het eerst verhandeld werden, was 32,50. Maar die dertig procent bonus is in vijf weken weer helemaal weggesmolten, terwijl de begeleidende bank ABN Amro waarschijnlijk de eerste dertig dagen de koers nog heeft ondersteund.

“Alle voetbalaandelen, met uitzondering van Manchester United en wat Deense clubs, doen het slecht”, zegt analist Justin le Patourel van ABN Amro Equities vanuit Londen. Het Italiaanse Lazio Roma, dat een week voor Ajax naar de beurs ging, noteert nu onder de introductiekoers.

“Het is een correctie op de ruime overwaardering van de sector”, zegt Le Patourel. “Die piekte in februari 1997 en is sindsdien langzaam achteruit gegaan.” Met name Engelse clubs hadden hun toekomstige televisie-inkomsten veel te rooskleurig ingeschat.

Dat is bij Ajax overigens niet het geval, zegt Le Patourel. “Ajax heeft in Nederland net zo'n dominante positie als Manchester in Engeland.”

De omzet in aandelen Ajax is beperkt. Analist Bulsink denkt dat institutionele beleggers hun aandelen vasthouden en wachten tot Ajax een trackrecord heeft opgebouwd. Vanochtend schommelde de koers rond de 25 gulden.