Wolvecampprijs voor Preesman

ROTTERDAM, 16 JUNI. Avery Preesman is gisteren gekozen tot winnaar van de eerste Theo Wolvecampprijs voor de schilderkunst. De prijs bestaat uit 40.000 gulden, een tentoonstelling in De Kunstzaal Hengelo en een publicatie. De prijs zal op 10 oktober officieel worden uitgereikt.

Preesman is in 1968 geboren in Curaçao, maar woont al enige jaren in Amsterdam. Als kunstenaar is hij autodidact. De jury noemde zijn werk 'open en eigenzinnig'. De schilder zou het platte vlak van het doek een wezenlijke diepte verlenen en de kijker dwingen tot oordelen en participeren.

De Wolvecampprijs is vernoemd naar de schilder Theo Wolvecamp (1925-1992), die medeoprichter was van de internationale Cobra-beweging. De prijs is een initiatief van de Hengelose stichting HeArtpool en zal vanaf dit jaar tweejaarlijks worden uitgereikt. De prijs is bedoeld als oeuvre- en stimuleringsprijs voor jonge schilders.