VN vragen geld voor vluchtelingen

GENÈVE, 16 JUNI. De Verenigde Naties hebben gisteren internationale hulpdonors gevraagd om een bedrag van achttien miljoen dollar om de groeiende vluchtelingenstroom uit Kosovo de baas te kunnen.

Zes organen van de VN hebben gisteren vanuit Genève een brandbrief gestuurd. Niet alleen, aldus de brief, moeten de tienduizenden vluchtelingen uit Kosovo worden opgevangen, men moet zich tevens voorbereiden op “mogelijke nieuwe golven van vluchtelingen”.

“We hopen op een vreedzame regeling van de crisis in Kosovo. Maar we moeten voorbereid zijn op een nog veel groter aantal vluchtelingen”, aldus Sadako Ogata, de chef van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in de brief. Zij liet weten 12,9 miljoen dollar nodig te hebben voor de opvang van Albanezen die Kosovo ontvluchten. Onder de andere VN-organisaties die de brief ondertekenden zijn het kinderfonds en de gezondheidsorganisatie van de VN. De gevraagde hulp is tevens bedoeld om lokale organisaties in de buurlanden van Kosovo te helpen bij de opvang.

Tot nu toe zijn zeker 13.000 Albanezen uit Kosovo de grens met Noord-Albanië overgevlucht. Dit onherbergzame, ontoegankelijke en straatarme deel van Albanië heeft geen mogelijkheden hen te herbergen of te onderhouden. Verder zijn negenduizend Albanezen naar Montenegro en ongeveer evenveel naar Macedonië gevlucht en zijn er binnen Kosovo nog eens 45.000 op de vlucht. Vorige week liet het Internationale Rode Kruis al weten op korte termijn 2,2 miljoen dollar nodig te hebben. (AP)