'Visumloterij' Cuba van start

HAVANA, 16 JUNI. Op Cuba is gisteren de inschrijving geopend van visa-aanvragen voor de Verenigde Staten. Cubanen die tussen 15 en 55 jaar oud zijn, kunnen tot 15 juli zichzelf, hun partner en hun minderjarige kinderen op een lijst laten zetten waaruit een computer een aantal gelukkigen selecteert.

De visa-loterij, die in Cuba bekend staat als El Bombo naar de bekende lottoballenloterij, maakt deel uit van een migratie-akkoord dat het socialistische eiland en zijn grote kapitalistische noorderbuur in 1994 sloten. Het is bedoeld om de illegale immigratie naar de Verenigde Staten in te dammen. Jaarlijks komen 20.000 Cubanen in aanmerking voor een visum. Cubanen die worden uitgekozen door de Amerikaanse regering (zoals dissidenten) hebben voorrang. De rest van de beschikbare visa worden verloot. Bij de laatste visaverloting in 1996 dienden 435.000 Cubanen op een bevolking van elf miljoen een aanvraag in. Dit jaar zullen dat naar verwachting nog meer zijn.

De kandidaten moeten minimaal een middelbare schoolopleiding hebben afgerond, drie maanden werkervaring hebben en minstens een familielid in de Verenigde Staten hebben. Cubanen die een belangrijke post in de Communistische Partij hebben vervuld, criminelen en mensen die lijden aan infectieziekten (zoals aidspatiënten) zijn van deelname uitgesloten. (AFP, Reuters)