Tv-sterren van RTL4 vertrekken naar SBS6

ROTTERDAM, 16 JUNI. Vier televisiepresentatoren van de zenders RTL4 en Veronica die eigendom zijn van de Holland Media Groep maken de overstap naar de commerciële concurrentie. Robert ten Brink, Peter R. de Vries, Willibrord Frequin en Peter Jan Rens zijn vanaf volgend seizoen bij SBS6 te zien.

Vooral de overstap van Ten Brink en Frequin is opmerkelijk, omdat zij allebei bekende presentatoren zijn van respectievelijk Veronica en RTL4. Veel 'sterren' zijn echter ontevreden over de behandeling van de Holland Media Groep (HMG). De vier televisiemakers hadden tot op heden tripartite-overeenkomsten met HMG en producent Endemol die hun programma's nu voor SBS6 gaat maken.

SBS6-directeur F. van Westerloo denkt dat hij een belangrijke slag heeft geslagen: “Het gaat om programmamakers en formules waarvan wij altijd gezegd hebben dat we ze graag zouden willen hebben.” Ten Brink gaat de populaire televisieprogramma's All You Need Is Love en Make My Day voor SBS6 maken, maar zal bovendien “meer ruimte” krijgen voor andere programma's. Peter R. de Vries gaat voor de zender wekelijks zijn oude misdaadprogramma maken, terwijl ook Frequin en Rens hun programmaformules meenemen.

Een woordvoerder van HMG zegt verrast te zijn door het “plotselinge vertrek” van Ten Brink. Volgens hem lag er al een intentieverklaring en waren de programma's besteld. Het vertrek van Frequin die door HMG een contract voor een jaar kreeg aangeboden, is volgens hem nog niet zeker. Voor Rens en De Vries was volgens HMG geen ruimte meer.

Sinds de komst van P. Porsius als president-directeur bij HMG, begin dit jaar, zijn de relaties tussen de tv-stations en hofleverancier Endemol aanzienlijk bekoeld. De nieuwe topman wil flexibeler omgaan met het 'volumecontract' dat hem verplicht jaarlijks voor 140 miljoen gulden aan programma's bij Endemol te bestellen. Van Westerloo zegt in het geval van Ten Brink een langduriger contract te hebben geboden dan de twee jaar die voor HMG bespreekbaar was. “Ik heb daar bij Robert ten Brink geen enkele moeite mee.”