TURKSE COURGETTES

De courgettes voor dit recept kocht ik bij een Turkse winkel bij mij de buurt. Daar kan ik namelijk de mooie kleine, en dus jonge, zeer lichtgroene courgettes kopen. Grotere exemplaren hebben beduidend minder smaak en meer zaad. U kunt er natuurlijk ook kleine, jonge groene courgettes voor in de plaats gebruiken, want het gaat niet om de kleur, maar om het formaat.

U kunt deze jonge courgettes ook in smalle staafjes snijden, met koudgeperste olijfolie besprenkelen en ze met een kommetje zeezout rauw als borrelhapje serveren. Als u echt geluk hebt, kunt u wel eens baby-courgettes van ongeveer 15 centimeter lang in de winkel vinden, maar normaal gesproken zult u zulke aparte groenten zelf moeten kweken. Baby-courgettes hoeft u alleen maar kort te stomen, waarna u ze met olijfolie of boter en gesnipperde dille serveert. Dit gerecht kan als voor- of bijgerecht worden gegeten, of als onderdeel van een zomers buffet. U kunt de courgettes van tevoren klaarmaken en ze later opwarmen. Sprenkel in dat geval nog wat olijfolie over het broodkruimlaagje en dek losjes af met wat aluminiumfolie voor u ze in de oven doet. Voor 4 personen: Snijd de courgettes in de lengte doormidden, schep er het zaad uit en gooi dat weg. Bestrooi de uitgeholde courgettes royaal met zout en peper en zet even weg. Verhit de 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit er de sjalotjes en knoflook op een matig vuur in tot ze goudgeel zijn. Doe het uimengsel in een kom en schep er de zongedroogde tomaten, salami, peterselie en de rijst door. Schep er dan het losgeklopte ei door om het mengsel te binden. Breng op smaak met zout en peper. Vul de uitgeholde courgettes met het mengsel en strooi er het broodkruim over. Sprenkel er olijfolie naar smaak over en schik ze naast elkaar in een ovenschaal. Zet de courgettes 20 tot 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven, of tot ze gaar zijn en het broodkruim goudbruin is. Serveer warm of op kamertemperatuur.

4 Turkse courgettes, elk ca. 150 gr.

zout en versgemalen peper

3 eetlepels olijfolie

4 sjalotjes, gepeld en gesnipperd

3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

3 zongedroogde tomaten, fijngehakt

30 gram salami, fijngehakt

4 eetlepels peterselie, gehakt

150 gram gekookte rijst

1 ei, losgeklopt

8 tot 10 eetlepels vers wit broodkruim

olijfolie voor het besprenkelen

    • Kim Maclean