'Topman Polygram stapt op'

ROTTERDAM, 16 JUNI. President Alain Lévy van het muziek- en filmbedrijf Polygram stapt waarschijnlijk binnenkort op. Het Canadese conglomeraat Seagram, dat Polygram wil overnemen, onderhandelt met de Fransman over zijn vertrek.

Dat meldt vanmorgen de Britse zakenkrant Financial Times. Lévy zou al met twee bedrijven gesprekken voeren over een nieuwe aanstelling. Lévy heeft een cruciale rol gespeeld in de opmars van Polygram tot het belangrijkste muziekbedrijf ter wereld. Hij ouderhoudt nauwe contacten met topartiesten van Polygram onder wie Elton John en Luciano Pavarotti. In navolging van Lévy zouden ook andere leden van het topmanagement van Polygram een vertrek overwegen.

Seagram zou op korte termijn de opvolging van Lévy bekend willen maken door Doug Morris, nu nog eerste man bij Seagrams muziekdivisie Universal Music. De afronding van overname van Polygram door Seagram zou volgens de Financial Times nog zeker zes maanden op zich kunnen laten wachten, omdat zij moet worden goedgekeurd door Europese en Amerikaanse autoriteiten. De combinatie van Universal Music met Polygram controleert ruwweg een kwart van de mondiale muziekmarkt. Seagram en Philips, voor 75 procent eigenaar van PolyGram, kwamen vorige maand een overnamebedrag overeen van 10,6 miljard dollar.