Tijdens onderhoud met Jeltsin; Miloševic belooft overleg Albanezen

MOSKOU, 16 JUNI. De Joegoslavische president Miloševic is bereid over vrede te praten met de Kosovo-Albanezen. Dat heeft zijn Russische ambtgenoot Boris Jeltsin vanmorgen verklaard na afloop van een onderhoud in het Kremlin.

Met die toezegging claimt Rusland een doorbraak te hebben bereikt in het conflict tussen Belgrado en de NAVO, die dreigt met militair ingrijpen als Servische politie-eenheden niet stoppen met het geweld tegen de Albanezen in Kosovo. “We zijn het in beginsel eens geworden”, zei Jeltsin na de ontmoeting. “Miloševic heeft ingestemd om met de Kosovo-Albanezen aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.”

Waarnemers tekenen hierbij aan dat de Serviërs zich de afgelopen maanden steeds bereid hebben verklaard met de Albanezen te praten, maar dat het de Albanezen zijn die het overleg boycotten. Ze doen dat overigens uit protest tegen het Servische geweld en omdat niet de status van Kosovo ter discussie staat.

De besprekingen waren volgens hem “niet eenvoudig”. Jeltsin hechtte er belang aan “dat de hele wereld kan zien wat wij overeengekomen zijn zodat er geen stappen terug gezet kunnen worden”. Aan de vooravond van het onderhoud had president Clinton de Russische leider in een telefoongesprek van veertig minuten aangespoord “een ferme boodschap” over te brengen. Volgens een verklaring van het Kremlin had de Russische president in dat gesprek herhaald dat hij tegen het gebruik “van elke vorm van geweld is”.

Over de eisen van de zes landen tellende Contactgroep, waaronder de onmiddellijke terugtrekking van Servische troepen uit Kosovo, repte Jeltsin vandaag niet. Als bondgenoot van Belgrado is Rusland het enige lid van de Contactgroep dat niet met geweld tegen Miloševic wil dreigen.

Na een gesprek van een uur schoven vanochtend ook de Russische ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken bij de besprekingen in het Kremlin aan. Jeltsin zei dat zij de details van de overeenkomst nader zullen uitwerken. “Ik geloof dat de Joegoslavische president de taak die vandaag naar voren is gebracht [onderhandelen met de Albanezen], zal uitvoeren”, aldus Jeltsin.

De Russische minister van Defensie, maarschalk Igor Sergejev, zei maandag dat hij zich gepasseerd voelde door de NAVO, die hem vorige week in Brussel niet op de hoogte zou hebben gesteld van de manoeuvres.

“Zodra ik terug was [in Moskou] hoorde ik van de oefeningen. Dat kwam voor mij totaal onverwachts”, aldus Sergejev, die eraan toevoegde zich in zijn militaire eer aangetast te voelen.

    • Frank Westerman