Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Reportages en de onderhandelingen van wereldleiders over de gespannen situatie in Kosovo en de aanwezigheid van concentratiekampen. Verder wordt de vraag gesteld of het wel een oplossing is om het tekort aan leerkrachten in het onderwijs met gepensioneerden aan te vullen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Die Roten Reisen im Känguruhland. Natuurdocumentaire over de rode reuzenkangoeroe, die in sommige delen van Australië bijna uitgestorven was, maar inmiddels weer behoorlijk in aantal is toegenomen. De hernieuwde opleving van de soort is vooral te danken aan de extra toevoer van water voor het vee en aan het feit dat er een grassoort overblijft die het vee niet lust. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

Disaster: Free fall. De Russische kosmonaut Vladimir Komarov was het eerste dodelijke slachtoffer in de ruimte. Discovery, 20.30-21.00u.

One foot in the past. Vanavond o.a. een passend monument voor prinses Diana en de geheime nucleaire bases in Groot-Brittannië. BBC2, 21.00-21.30u.

Children's health: One in twenty. Documentaire over het pionierswerk van o.a. kinderartsen in de jaren dertig, toen één op de twintig kinderen nog vroegtijdig stierf aan ziektes als longontsteking, tuberculose, difterie en polio. BBC2, 22.00-22.50u.

37˚. Erik Weihenmayer wil niet door zijn blindheid geleefd worden. Hij studeerde, werd leraar en ging bergbeklimmen. Afl.: Der blinde Gipfelstürmer. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

DRAMA

Rebecca. Slot van een tweedelige televisieserie naar de roman van Daphne du Maurier over de macht van een sinistere huishoudster. Ned.3, 20.18-22.00u.

SPORT

Villa BvD. Frits Barend en Henk van Dorp volgen in Frankrijk het Wereldkampioenschappen voetbal. RTL4, 23.25-23.45u.

Tennis. Samenvatting van de vandaag gespeelde partijen in de Heineken Trophy Tennistoernooi in Rosmalen. Ned.2, 23.40-0.10u.

KUNST

Close-up. Herhaling uit februari 1997 over het leven van tsarina Catharine de Grote (1729-1796). Zij overtroefde Europese collectioneurs door vlak voor hun neus beroemde kunstverzamelingen op te kopen. Zij wist in korte tijd Rusland zowel op militair als cultureel gebied internationale allure te geven. Ned.1, 21.58-22.58u.

TV-FILM

Legacy of evil. Amerikaanse televisiefilm uit 1995 gebaseerd op een aantal paranormale gebeurtenissen bij een familie in Massachusetts. De film wordt gevolgd door een gesprek met drie mensen die beweren paranormaal begaafd te zijn. Belg.1, 21.10-23.14u.

Spoonface Steinberg. Korte Engelse televisiefilm van Betsan Morris Evans naar een hoorspel van Lee Hall. Het 7-jarig joods autistisch meisje Spoonface Steinberg heeft kanker en begint door voorbeelden van de gevangenen in de nazi-concentratiekampen het leven te accepteren. BBC2, 22.50-23.30u.

FILM

. Seven Brides for Seven Brothers (Stanley Donen, 1954, VS). Uitstekende muziek en enkele briljante dansnummers kenmerken verfrissende western-musical waarin zes broers een vrouw zoeken, naar voorbeeld van hun oudste broer Howard Keel. Ook met Jane Powell, Jeff Richards. BBC2, 18.00-19.45u.

An Eye for an Eye (Steve Carver, 1981, VS). Vertraagd weergegeven staaltjes karate en belegen variaties op de James-Bond-formule bepalen toon van geweldsthriller waarin Chuck Norris heroïnesmokkelaars te grazen neemt. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Graveyard Shift (Ralph S. Singleton, 1990, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 21.05-22.40u., onderbroken door reclame.

Nachts, wenn der Teufel kam (Robert Siodmak, 1967, West-Duitsland). Verdienstelijke politieke misdaadfilm is gebaseerd op het authentieke geval van de gestoorde lustmoordenaar Bruno Lüdtke, die in het Duitsland van 1944 in bescherming werd genomen door zijn collega-Gestapo-leden. Markeerde doorbraak van Mario Adorf. Duitsl.2, 0.30-2.10u., zwart-wit.

Old Acquaintance (Vincent Sherman, 1943, VS). Bette Davis en Miriam Hopkins schitteren in melodrama over slepende rivaliteit tussen twee vriendinnen: schrijfsters van respectievelijk literatuur en pulp. In 1981 opnieuw door George Cukor verfilmd als Rich and Famous. Duitsl.1, 1.20-3.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Wendy Cracked a Walnut (Michael Pattinson, 1990, Australië). Rosanne Arquette is minder overtuigend in povere romantische komedie over verveelde huisvrouw die de minnaar van haar dromen ontmoet. BBC1, 1.45-3.10u.