Roemenen verslaan Colombia in veteranenduel

ROTTERDAM, 16 JUNI. De wedstrijd tussen Roemenië en Colombia in groep C was een herhaling van de eerste groepswedstrijd bij het WK in de Verenigde Staten. Vier jaar geleden wonnen de Roemenen met 3-1, gisteren wonnen ze in Lyon met 1-0 door een stiftbal van Ilie. Roemenië deelt de koppositie in groep C met Engeland, dat met 2-0 won van Tunesië.

Zowel Colombia als Roemenië kwam gistermiddag met een veteranenploeg in het veld. De opstellingen verschilden weinig van de opstellingen in 1994. Roemenië bereikte destijds met verrassend spel de laatste acht. In de achtste finale speelden de Roemenen een prachtige wedstrijd tegen Argentinië (3-2), met schitterende treffers van Hagi en Dumitrescu. In de kwartfinale was Zweden gelukkiger bij het nemen van strafschoppen. De verouderde selectie van bondscoach Iordanescu lijkt niet in staat deze prestatie te herhalen.

De Colombianen waren voor de start van het vorige WK gevaarlijke outsiders. Ze werden onverwachts in de eerste ronde uitgeschakeld. Verdediger Escobar schoot in eigen doel tegen Amerika en werd bij thuiskomst in drugsstad Medellin doodgeschoten. De gemoederen kunnen nog steeds hoog oplopen in Colombia. Vorige maand werd bondscoach Gomez met de dood bedreigd.

In de huidige selectie zijn de aanvallers Rincon (30), Valencia (30) en Asprilla (29) over hun sportieve hoogtepunt heen. Rincon was na rust heel even gevaarlijk met een afstandsschot. Valencia mocht pas in de tweede helft opdraven. De voormalige speler van Bayern München is geen schim van de snelle, sterke aanvaller van weleer.

Asprilla toonde vier keer zijn specialiteit: een bewegende bal met een voetbeweging door de benen van een tegenstander spelen. Zijn acties stierven in schoonheid. Spelverdeler Valderrama (36) moet het steeds meer van zijn spelinzicht en steeds minder van zijn snelheid hebben. Hij viel gisteren alleen op door zijn weelderige blonde haardos.

Bij Roemenië loopt spelverdeler Hagi (33) op zijn tandvlees. De speler met het gevoelige linkerbeen - vandaar zijn bijnaam Maradona van de Karpaten - speelt in zijn nadagen voor het Turkse Galatasaray, waar hij op een lager niveau nog gemakkelijk overeind blijft. Tegen Colombia werd Hagi in de tweede helft gewisseld, nadat hij een uur lang hinderlijk voor de voeten was gelopen. Hagi neemt na het WK afscheid van de nationale ploeg.

De wedstrijd van de oudgedienden was een teleurstellende vertoning, met veel overtredingen en weinig grote mogelijkheden op een doelpunt. In de eerste helft hadden de Roemenen een licht veldoverwicht, maar ze konden de uitstekende Colombiaanse doelman Mondragon niet passeren. Hij reageerde flitsend op gevaarlijke schoten van Ilie en Moldovan.

Vlak voor rust was Mondragon kansloos bij een subtiele boogbal van Ilie. Na een slalom krulde hij de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet effectvol in de bovenhoek (1-0). De fraaie treffer van Ilie was een spaarzaam hoogtepunt in een bloedeloze wedstrijd.

Colombia was in de tweede helft de betere ploeg, zonder dat de Roemeense libero Popescu (ex-PSV) in problemen kwam. Colombia speelde futloos, zonder spontaniteit. Opnieuw dreigt een vroegtijdige uitschakeling voor de voetbalgekke natie. “De spelers waren timide en nerveus”, erkende bondscoach Gomez.