Organisatie toernooi Rosmalen kampt met regen en afzeggingen

ROSMALEN, 16 JUNI. Aanhoudende regen veranderde het Autotron in Rosmalen gisteren in een waterballet en maakte tennis onmogelijk. Voor Nederlands enige tennistoernooi op gras dreigt vandaag hetzelfde scenario. Toch weigerde toernooidirecteur Marcel Hunze gisteren het hoofd te laten hangen. “Bij goed weer zitten we direct weer op schema, bij slecht weer hebben we de woensdag en de donderdag nog om het programma bij te stellen.”

Op twee partijen na viel het volledige programma gisteren in het water. Uit voorzorg heeft de organisatie besloten vandaag vroeger te beginnen en zeven in plaats van vijf banen te gebruiken. Hunze heeft daarnaast zijn hoop gevestigd op de gunstige weersvooruitzichten van morgen en later in de week.

Tegenslag achtervolgt Hunze, de opvolger van de onlangs opgestapte Jacques Kloppert. In Rosmalen rolde de afgelopen dagen de ene na de andere afzegging van de fax, waaronder die van trekpleister Michael Chang. De Amerikaan, vorig jaar verliezend finalist op het Autotron, heeft een lichte blessure aan de pols. Vrijdag meldde hij zich definitief af bij de organisatie, die verder om uiteenlopende redenen afzeggingen ontving van Albert Costa, Nicolas Escudé, Conchita Martinez en Anke Huber.

Genoegdoening vond Hunze in het vastleggen van Jevgeni Kafelnikov, de Rus die zaterdag nog het grastoernooi in het Duitse Halle op zijn naam schreef. Kafelnikov staat al jarenlang hoog genoteerd op het verlanglijstje van de organisatie, maar ging tot dusverre nooit in op de avances vanuit Brabant. Over de hoogte van het startgeld van de Rus wenste Hunze geen mededelingen te doen. “We hebben betaald wat hij waard is”, klonk het diplomatiek.

Een prettige boodschap had Hunze vrijdag voor John van Lottum. Door de vele afzeggingen kwam voor de jonge Brabander een plaatsje vrij nadat hij in eerste instantie was geweigerd. Van Lottum wond zich onlangs op Roland Garros op over die beslissing, die tot stand was gekomen op aanraden van bondscoach Michiel Schapers. Van Lottum stuit vandaag op Nicolas Kiefer, die zich net als Kafelnikov op het laatste moment liet overhalen door de organisatie in Rosmalen.

Van Lottum kreeg gisteren gezelschap van twee landgenoten, die beiden het kwalificatietoernooi met goed gevolg afsloten voor de regen bezit nam van Rosmalen: Dennis van Scheppingen en Raemon Sluiter. Het aantal Nederlanders in het mannentoernooi kwam daarmee op acht. Aanvoerder van dat contingent is titelverdediger Richard Krajicek, de nummer vier van de plaatsingslijst. Vandaag neemt de voormalige Wimbledonkampioen het op tegen de Amerikaanse routinier Richard Fromberg.

Het deelnemersveld bij de vrouwen biedt een fletsere aanblik. Slechts één speelster uit de toptien - de Zuid-Afrikaanse Amanda Coetzer - wist de organisatie na tussenkomst van de WTA te strikken. Hunze beweert veel moeite te hebben gedaan om de topvier naar Brabant te halen, maar zag zijn pogingen stranden op een afspraak met de collega's van het grastoernooi in het Engelse Eastbourne dat eveneens gisteren begon. In ruil voor de introductie van het vrouwentoernooi in Rosmalen werd twee jaar geleden overeengekomen dat de Engelsen drie jaar het alleenrecht kregen op speelsters uit de topvier.