Oprichter van Hyundai vereffent oude rekening

SEOUL, 16 JUNI. Achttien jaar was de Koreaan Chung Ju-yung toen hij het geld dat zijn vader had verdiend met de verkoop van een stier, achteroverdrukte en hij hals over kop zijn geboortedorp Tongchun verliet om elders zijn geluk te beproeven. Dat was in 1933, en hoewel Chun aanvankelijk dacht aan een studie in de rechten, werd hij uiteindelijk een zeer succesvol zakenman. Chun is de oprichter van het industriële conglomeraat Hyundai, het grootste concern in Zuid-Korea.

Vanochtend keerde de inmiddels 83-jarige Chung terug naar zijn geboortedorp, dat sinds het begin van de jaren vijftig tot het Noord-Koreaanse grondgebied behoort. En hij kwam niet met lege handen. Voorafgegaan door een colonne van 50 Hyundai-vrachtwagens, met in totaal 500 koeien aan boord, trok hij vanochtend bij het grensplaatsje Panmunjom de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea over - niet gehinderd door zwaarbewapende Noord-Koreaanse grensbewakers, maar juist hartelijk welkom geheten.

Chungs vrijgevigheid - zowel het vee als de vrachtwagens mogen de Noord-Koreanen houden - is zijn manier om met zijn vader in het reine te komen. “Ik ben de zoon van een arme boer uit Tongchun. Sinds ik het geld heb weggenomen, heb ik een oprecht en toegewijd leven geleden. Ik keer terug naar mijn geboortedorp om mijn schuld aan mijn vader terug te betalen”, zo liet Chung in een verklaring weten.

Zijn generositeit is ook een poging een bijdrage te leveren aan ontspanning tussen het door hongersnood geteisterde Noord-Korea en Zuid-Korea. In 1989 was Chung voor het eerst terug in Noord-Korea en hij zette toen enkele joint ventures op. Voor het nieuwe bezoek, dat acht dagen zal duren, heeft Chung omgerekend ongeveer 17 miljoen gulden neergeteld. Begin deze maand werd in opdracht van de oprichter van Hyundai al 10.000 ton graan verscheept naar Noord-Korea. Na de leverantie van vandaag zullen binnenkort nog eens 500 stuks vee en 40.000 ton graan volgen. (Reuters, AP)