Oppositie opgetogen; Leider Nigeria laat Abacha's vijanden vrij

LAGOS, 16 JUNI. De nieuwe mil .le. itaire leider van Nigeria, generaal Abdulsalam Abubakar, heeft gisteren de invrijheidstelling gelast van negen politieke gevangenen, onder wie één van zijn voorgangers, generaal b.d. Olusegun Obasanjo, en twee vakbondsleiders.

Nigeriaanse oppositieleiders en Westerse diplomaten toonden zich ingenomen met de vrijlatingen en zeiden dat Abubakar hiermee een duidelijk signaal heeft gegeven dat zijn bewind een andere koers zal volgen dan dat van zijn vorige week overleden voorganger, generaal Sani Abacha. De advocaat Gani Fawehinmi, een oudgediende van de oppositie tegen het militaire bewind, zei “blij en gelukkig” te zijn en noemde de vrijlating “een stap in de goede richting”.

Obasanjo (61), de enige militaire leider van Nigeria die de macht vrijwillig overdroeg aan een burgerregering (in 1979), werd in 1995 op beschuldiging van een poging tot staatsgreep tegen Abacha door een krijgsraad tot 25 jaar veroordeeld. Dat vonnis werd later omgezet in 15 jaar. Obasanjo werd gisteren vrijgelaten “op humanitaire gronden” - hij zou niet gezond zijn - en mag zijn boerderij niet verlaten.

Onder de acht andere vrijgelaten politieke gevangenen zijn de vakbondsleiders Milton Dabibi en Frank Kokori, die in 1994 een staking leidden van werkers in de olie-industrie tegen het bewind van Abacha, een vooraanstaand journalist, Chris Anyanwu, en de activist voor democratie Beko Ransome-Kuti, die sinds 1995 gevangen zat.

De verklaring van Abubakar maakte geen melding van Nigeria's prominentste politieke gevangene, de Yoruba-zakenman Moshood Abiola, de vermoedelijke winnaar van de presidentsverkiezingen in 1993 en een verwant van Obasanjo. Nadat de militairen de verkiezingsuitslag hadden geannuleerd, noemde Abiola zich in 1994 de wettig verkozen president, waarop Abacha, die kort tevoren de macht had gegrepen, hem gevangen liet zetten.

Abubakar heeft vorige week, kort nadat de Voorlopige Regeringsraad (PRC), Nigeria's junta, hem tot opvolger van Abacha had benoemd, in een televisierede verklaard dat hij wil vasthouden aan het door zijn voorganger ingezette 'overgangsproces' en het bestuur over Nigeria wil overdragen aan een burgerregering.

Hij noemde geen termijn en het blijft tot dusverre onduidelijk hoe hij deze ingrijpende operatie wil vormgeven.

Abubakar pleegde afgelopen weekeinde overleg met leiders van de vijf toegelaten partijen, waarbij naar verluidt geen overeenstemming werd bereikt over het democratiseringsdraaiboek. Westerse diplomaten zijn niettemin van mening dat Abubakars toezeggingen door de vrijlatingen van gisteren geloofwaardiger zijn geworden. De president sprak in een verklaring de hoop uit dat de vrijgelatenen als tegenprestatie “zullen samenwerken met de regering bij de uitvoering van het politieke overgangsprogramma”. (AP, Reuters)