Ondanks NAVO-manoeuvres; Belgrado zet geweldacties Kosovo voort

PRIŠTINA, 16 JUNI. Joegoslavië heeft gisteren nog tijdens de vliegmanoeuvres van de NAVO langs de grenzen van Kosovo duidelijk gemaakt zich niet te laten intimideren. De Servische politietroepen in Kosovo werden versterkt, de verdrijving van Albanese vluchtelingen werd geïntensiveerd en vier dorpen werden aangevallen. Volgens sommige bronnen richten de Serviërs zelfs detentiekampen in voor Albanese mannen.

De omvangrijke manoeuvres van de luchtvloot van de NAVO waren nog aan de gang toen gisteren een groot konvooi met pantserwagens en bussen vol Servische politiemannen naar Pec in westelijk Kosovo reed. Ook versterkten de Serviërs met speciale legereenheden, voorzien van luchtdoelgeschut, posities langs de weg van Pec naar Djakovica die tot enkele dagen geleden nog werd gecontroleerd door strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK). Bovendien openden de Serviërs met zware artillerie het vuur op vier dorpen - Prilep, Drenovac, Pobrdje en Vokš - om de inwoners op de vlucht te drijven.

Westerse waarnemers in Kosovo hebben berichten ontvangen dat Serviërs in Kosovo bezig zijn Albanese mannen samen te brengen in kampen in het noorden van de provincie. Daan Everts, die in Albanië de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) leidt, zei in het televisieprogramma NOVA dat hij “sterke aanwijzingen” over de inrichting van kampen heeft.

In het noorden van Albanië kwamen gisteren enkele honderden vluchtelingen uit Kosovo aan. Ze hadden zich dagenlang in de heuvels verborgen gehouden. Op het hoogtepunt van de NAVO-manoeuvres werden ze door Servische helikopters tot een vertrek uit hun schuilplaatsen gedwongen. Ook Servische politiepatrouilles op de grond verdreven vluchtelingen in de richting van de grens met Albanië, door geweersalvo's over hun hoofd af te vuren. De vluchtelingenstroom werd langs de grens in de gaten gehouden door Servische helikopters die, ondanks de aanwezigheid van de NAVO-toestellen in de lucht, tot vijfhonderd meter binnen het Albanese luchtruim vlogen. Volgens de commandant van de Albanese grenspolitie in het district-Tropojë schenden de Serviërs het Albanese luchtruim wel vaker, maar meestal gaat het om een afstand van slechts enkele tientallen meters.

De Servische media - in hoge mate gecontroleerd door het regime van president Miloševic - wijdden gisteren geen woord aan de NAVO-manoeuvres. Het tv-journaal liet beelden van opstijgende NAVO-vliegtuigen zien, maar zonder te vermelden dat de manoeuvres met de crisis in Kosovo te maken hadden. In de geschreven media werd melding gemaakt van Russische en Chinese kritiek op de NAVO-manoeuvres, opnieuw zonder te verwijzen naar de kwestie-Kosovo.

In Rome heeft de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, gisteren fel uitgehaald naar de 'etnische zuivering' door de Serviërs in Kosovo en het NAVO-beleid in de crisis onderschreven. “Ik denk dat de combinatie van diplomatie en dreiging met geweld kan slagen”, aldus Annan. Hij voegde daaraan toe dat de Russische leiders hebben beloofd alles in het werk te stellen om Belgrado tot de orde te roepen. (Reuters, AP, AFP)