Opinie

    • Youp van ’t Hek

Mijn neef & ik

Of we de Duitsers goed vonden? Kenners spelden ons op onze revers dat dat er niet toe doet. Je moet wel twee keer drie kwartier kijken om een algehele indruk van ze te krijgen en om mee te kunnen praten, maar de wedstrijd doet er niet echt toe. Aftasten, op safe spelen, gras proeven, variantjes uitproberen, het zitvlees van de bank tarten, op het stadion kauwen, de scheidstolerantie testen en de sfeer in de ploeg onder controle brengen zijn de dingen die in zo'n potje belangrijk zijn.

En onderhand zand in de ogen van je tegenstander strooien. Klaas Vaaken noemt men dat ook wel. Zo moet je ook naar de Brazilianen kijken en zeker naar de Argentijnen, net zoals zij naar ons Hollanders kijken. De Belgen spartelden te veel, vierden de 0-0 als een cup en worden dan ook in de volgende ronde op natuurlijke wijze verwijderd door de Duitsers of de Joego's. De Denen waren ook blij. Dom, dom, dom!

Zevenentwintig juni gaan we beginnen. Dus al die verschrikkelijke wedstrijden daarvoor kunnen we laten schieten? Nee. Die moet je wel gezien hebben. Voor die ene verrassing, dat ene onbekende talent, die nieuwe Ronaldo, die...

Dus Schotland-Noorwegen, net als VS-Iran, Japan-Jamaica en Tunesie-Roemenie moeten we allemaal zien? Ja! Of je weekaat, of je weekaat niet. Zo simpel is dat. Het is ons inderdaad te simpel. Veel te simpel.

    • Youp van ’t Hek