Lerares in Oirsbeek verdacht van ontucht

OIRSBEEK, 16 JUNI. Een 45-jarige lerares van de basisschool St. Lambertus in Oirsbeek is gisteren door de politie aangehouden op verdenking van ontucht met leerlingen. Het is onbekend hoeveel kinderen bij de zaak zijn betrokken. De arrestatie volgt op een al weken durend onderzoek van justitie naar vermeende ontucht en mishandeling door twee leraressen van de school.

De twee leerkrachten van groep een en twee van de katholieke basisschool zijn in april door het schoolbestuur met verlof gestuurd, nadat vijf ouderparen de leraressen hadden beschuldigd van mishandeling van hun kinderen. De leerkrachten zouden de kleuters pleisters op de mond hebben geplakt en plastic zakken over hun hoofd hebben getrokken. Ook zouden de kinderen met touw zijn vastgebonden en op het toilet zijn opgesloten.

Na de eerste publiciteit volgde een stroom van aangiften door ouders. Het ging voornamelijk om voorvallen die zich drie jaar geleden zouden hebben voorgedaan. Het is onduidelijk hoeveel klachten inmiddels tegen de leerkrachten zijn ingediend. Politie en Justitie willen hangende het onderzoek geen mededelingen doen.

Naast het justitiële onderzoek is op initiatief van het schoolbestuur en de onderwijsinspectie een onafhankelijke commissie ingesteld die de toestand op de St. Lambertusschool bekijkt. De commissie van drie externe deskundigen heeft gesprekken gevoerd met kinderen, ouders en leerkrachten. De commissie zal naar verwachting nog voor de zomervakantie verslag uitbrengen. Ook de onderwijsinspectie heeft een onderzoek naar de basisschool in Oirsbeek ingesteld.