Israel sloopt Palestijnse woningen

JERUZALEM, 16 JUNI. Het Israelische leger heeft gisteren en vandaag in totaal vijf Palestijnse woningen in Oost-Jeruzalem met de grond gelijk gemaakt die zonder vergunning waren gebouwd.

De sloopactiviteit werd vandaag voortgezet ondanks een protest van de Verenigde Staten. Washington, dat zich inspant de impasse in het Israelisch-Palestijnse vredesproces te doorbreken, sprak gisteren van een “verkeerd signaal” en deed een beroep op Israel zich op dit “delicate moment” van dergelijke “provocerende signalen” te onthouden. Een woordvoerder van het State Department wees erop dat er de laatste weken vooruitgang is geboekt in de pogingen het vastgelopen vredesproces nieuw leven in te blazen.

Bij de acties van vanochtend, waarbij ongeveer 100 militairen werden ingezet, groeiden de spanningen ter plaatse. Gevreesd werd voor incidenten, te meer daar gezinnen wier woningen zijn verwoest, meteen begonnen hun huizen weer op te bouwen. Volgens de autoriteiten zijn in minder dan een jaar meer dan 800 woningen zonder vergunning gebouwd in negen Arabische wijken in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen klagen dat de autoriteiten hun zelden toestemming geven om te bouwen. Sinds Israel in 1967 Oost-Jeruzalem bezette, zijn er meer dan 40.000 woningen gebouwd voor Israelische kolonisten, tegen 600 voor Palestijnen. (Reuters, AFP)