Inwoners van Bissau vluchten massaal

BISSAU/DAKAR, 16 JUNI. Als gevolg van hevige artilleriegevechten tussen rebellerende militairen en regeringsgetrouwe troepen in de hoofdstad van Guinee-Bissau zijn honderdduizenden burgers de stad ontvlucht. Dat melden buitenlanders die dezer dagen zijn geëvacueerd naar Dakar, de hoofdstad van het buurland Senegal.

De inmiddels verlaten ambassade van de Verenigde Staten in Bissau is gisteravond getroffen door een granaat en in vlammen opgegaan.

De vluchtelingen bivakkeren in de rijstvelden buiten de stad en in Bissau kampt men met een tekort aan voedsel en drinkwater. Volgens het Portugese persbureau Lusa zijn slechts enkele duizenden inwoners achtergebleven in de hoofdstad, waar onder normale omstandigheden zo'n 300.000 mensen wonen. De Amerikaanse ambassade vloog in brand nadat een granaat was ingeslagen in een brandstoftank op het terrein. Het gebouw, dat dichtbij het rebellenhoofdkwartier in de wijk Bra staat, stond leeg nadat het personeel dit weekeinde de wijk had genomen naar Senegal.

De meeste landen met vertegenwoordigingen in Bissau hebben hun diplomaten gelast het land te verlaten, met uitzondering van Portugal en Frankrijk. De Franse ambassade werd gisteren geraakt door drie granaten, maar niemand raakte gewond.

Troepen uit de buurlanden Senegal en Guinee, die vorige week intervenieerden in het conflict en, op basis van defensie-overeenkomsten met Guinee-Bissau, de militairen te hulp snelden die president João Bernardo Vieira trouw zijn gebleven, hebben gevoelige verliezen geleden. Volgens Lusa zijn er al 17 Senegalezen gesneuveld. (AFP, Reuters)