Internationale roep om herstel Japanse yen

TOKIO/PEKING/CARDIFF, 16 JUNI. Japan komt onder toenemende internationale druk om zijn economie en munt te behoeden voor een vrije val. China, de EU en Hongkong hebben de regering-Hashimoto daartoe opgeroepen.

Dit blijkt uit uitlatingen die gisteren en vanmorgen in Europa en Azië zijn gedaan. Eind vorige week bleek dat de Japanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,3 procent is gekrompen, en nu officieel in een recessie verkeert. De resulterende verzwakking van de Japanse yen tot het laagste peil sinds 1990 heeft de afgelopen weken gezorgd voor dalende aandelenkoersen en valuta's in Azië, en financiële onrust in andere opkomende markten zoals Rusland.

In het Britse Cardiff uitten de ministers van Financiën van de Europese Unie, bijeen in het kader van de Europese Top, gisteren in een verklaring hun zorgen over de Japanse economie en drongen op hervormingen van met name het Japanse bancaire systeem. Minister Zalm zei na overleg met zijn EU-collega's dat een inkrimping van de Japanse economie via de financiële markten gevolgen voor Europa kan krijgen.

China spoorde gisteren in ongebruikelijk directe bewoordingen Japan aan om de val van zijn munt tegen te gaan en de economie te stabiliseren. De voorzitter van het Chinese parlement, Li Peng, waarschuwde de hoge Japanse LDP-politicus Susumu Nikaido dat de waardedaling van de yen “nieuwe druk uitoefent op de economie van Azië”. Samen met Hongkong is China het enige land in de regio dat tot nu toe zijn munt niet heeft gedevalueerd. Juist de vrees dat China daar, in reactie op de verzwakkende yen, alsnog toe overgaat drukt zwaar op de financiële markten in Azië. De Hongkongse leider Tung Chi Hwa herhaalde een eerder oproep aan Japan om de val van de yen te stuiten.

Gisteren daalden in een reactie op de zwakke yen en een dreigende verscherping van de crisis in Azië wereldwijd de aandelenkoersen. Op Wall Street ging het Dow Jones-gemiddelde met 207 punten, ofwel 2,3 procent, naar beneden. Het 3M-concern, waarvan de aandelen in het Dow Jones-gemiddelde meewegen, stelde zijn winstverwachting door problemen in Azië naar beneden bij, en kelderde daarop met 6 procent. Vanmorgen trok de yen voor het eerst sinds weken licht bij, tot 145 yen per dollar. De beurzen in de regio sloten op Hongkong na echter wederom lager. In Europa, waar de koersen gisteren met 2 procent daalden, maakten de beurzen vanmorgen pas op de plaats, maar analisten toonden zich niet optimistisch. Volgens een Amsterdamse belegger zitten Nederlandse bedrijven “nog steeds in de ontkennende fase”, waar het de invloed van Azië op hun bedrijfswinsten betreft.