Franse ex-premier opent deur naar Front National

PARIJS, 16 JUNI. Edouard Balladur heeft voor opschudding in de Franse politiek gezorgd door de deur naar het extreem-rechtse Front National te openen. Hij heeft het thema van de 'nationale voorkeur' bespreekbaar genoemd. Dat is het centrale punt van Jean-Marie Le Pen en de zijnen.

Balladur stelt voor een brede commissie samen te stellen die onderzoek doet naar de mogelijkheid bepaalde sociale uitkeringen voor te behouden aan Fransen. Met enkele neutraal klinkende zinnen heeft de neo-gaullist, die van 1993 tot 1995 premier was, daarmee een taboe doorbroken dat wordt aangeduid als 'de republikeinse waarden'. De préférence nationale van het FN was tot nu toe voor de traditionele rechtse partijen de grens die niet kon worden overschreden.

De stap van Balladur komt volgens zijn omgeving na een periode van enkele maanden waarin hij heeft nagedacht over de verwarring die rechts in Frankrijk beheerst. Die toestand werd zichtbaar toen een jaar geleden links, na vervroegde Kamerverkiezingen, de parlementaire meerderheid veroverde. De crisis werd verder verscherpt door de uitslag van de regionale verkiezingen, in maart jongstleden. Toen bleven vier rechtse regio-voorzitters aan de macht dankzij de stemmen van het Front National.

Sindsdien heeft de oud-minister van Defensie Charles Millon een nieuwe politieke beweging opgericht die La Droite heet. Millon is in Rhône-Alpes één van die regiovoorzitters die een zogeheten akkoord van de schaamte hebben gesloten. Hij wil klassiek rechts dwingen een dialoog met Le Pen aan te gaan. De stap van Balladur is nu een belangrijk vervolg daarop. Tegenstanders binnen de neo-gaullistische RPR en de centrum-liberaal getinte UDF vrezen dat het hek van de dam is. Anderen geven Balladur gelijk met de redenering: 15 procent van de kiezers stemt op Le Pen, die mensen zijn ook Fransen, laten we samen de weg blokkeren voor links.

President Chirac heeft tot nu toe ieder akkoord met het FN van de hand gewezen. Hij heeft nog niet gereageerd op de woorden van zijn partijgenoot en rivaal bij de presidentsverkiezingen van 1995. Namens de regerende socialisten heeft een bestuurslid Balladur al ingedeeld bij 'collaborerend rechts'. In het dagblad Le Monde wordt de oud-premier een zware fout aangerekend. “Het is tegen de Grondwet en de Verklaring van de rechten van de mens wat hij bespreekbaar acht. Net zoiets als in Engeland een commissie benoemen om te onderzoeken of het parlement moet blijven bestaan.”