Felle kritiek Witte Huis op aanklager

WASHINGTON, 16 JUNI. Het Witte Huis heeft felle kritiek geleverd op de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr. Deze heeft in een vraaggesprek met het weekblad Content toegegeven dat hij en de tweede man van zijn onderzoeksteam, Jackie Bennett, herhaaldelijk informatie hebben gegeven aan de pers over de affaire-Lewinsky. Starr onderzoekt of Clinton Monica Lewinsky ertoe heeft aangezet te liegen over een vermeende relatie met hem. Clinton zelf heeft steeds ontkend dat er sprake was van een “seksuele relatie”.

De Amerikaanse federale wet verbiedt de openbare aanklager informatie openbaar te maken die verkregen is in zijn verhoor van getuigen. Volgens een medewerker van de president ondermijnen de beschuldigingen de “legitimiteit” van Starr. “Deze schaduw hangt over zijn bureau en zolang die schaduw niet weggenomen is, blijft ze boven Ken Starr en zijn kantoor hangen”, aldus Rahm Emanuel. Volgens de woordvoerder van Clinton, Mike McCurry, moet “iemand nagaan” of Starr de wetten met betrekking tot de geheimhouding heeft geschonden.

De hoofdredacteur van Content, Steven Brill, is inmiddels aan een tournee langs de verschillende Amerikaanse ontbijtshows en talkshows begonnen om reclame te maken voor zijn tijdschrift. Voor Brill is de ophef rond de uitlatingen van Starr een geschenk uit de hemel. Het vraaggesprek met Starr stond in het eerste nummer van zijn weekblad, dat zich nu onmiddellijk een grote naamsbekendheid heeft verworven.

Starr heeft zich inmiddels fel tegen de beschuldigingen verdedigd. De openbare aanklager liet weten dat het artikel tot een “ernstige foutieve interpretatie” aanleiding had gegeven. Volgens Starr heeft noch hij noch zijn plaatsvervanger, Jackie Bennett, ooit informatie naar de pers gelekt die was verkregen van getuigen. Wél, aldus Starr, heeft hij de pers op de hoogte gesteld van de omstandigheden waarin het eerste verhoor van Monica Lewinsky plaatshad, maar dat deed hij alleen om beweringen te ontzenuwen dat Lewinsky onder druk gezet zou zijn. Amerikaanse juridische experts tonen zich echter nauwelijks tevreden met de uitleg van Starr. Zo zegt Starr in het gesprek in Content dat hij van mening is dat contacten met de pers noodzakelijk zijn “omdat we de taak hebben het vertrouwen in het werk van dit kantoor te vergroten”. Volgens veel experts is zo'n uitgangspunt niet verstandig. “Hoe minder een openbare aanklager tegen de pers zegt, hoe beter”, aldus een van hen. (AP)