EU-top uit zorg over Japanse economie

CARDIFF, 16 JUNI. De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben gisteren in een verklaring hun zorgen geuit over de Japanse economie. Tegelijkertijd hebben zij hun vertrouwen bevestigd in een voortgaande groei van de Europese economie.

Minister Zalm zei na overleg met zijn EU-collega's dat een krimp van de Japanse economie via de financiële markten gevolgen voor Europa kan krijgen. Maar hij voegde eraan toe dat de zorgen over Japan niet overdreven moeten worden en dat de Europese economie zo'n sterke eigen dynamiek ontwikkelt dt deze wel een stootje uit het buitenland kan hebben.

De EU-ministers hoopten dat hun verklaring een geruststellende invloed zou hebben op de financiële markten en dat de druk op Japan om hervormingen door te voeren erdoor wordt vergroot. Volgens hen zijn na de daling van het Japanse bruto binnenlands product met 1,3 procent in het eerste kwartaal van dit jaar structurele hervormingen nodig. Bovendien moet het bestaande Japanse banksysteem veranderd worden om het vertrouwen van het zakenleven en de consumenten te herstellen. De economische gevolgen van recent aangekondigde fiscale stimuleringsmaatregelen zullen pas later dit jaar in Japan merkbaar worden.

De ministers van Financiën spraken hun steun uit voor de economische hervormingen van de Russische regering. Ze kondigden aan het nieuwe Russische programma voor 1998 bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te ondersteunen. Ze spraken ook over de ontwikkelingen in Indonesië. Ze uitten waardering voor de plannen van de Indonesische regering voor economische en politieke hervormingen en benadrukten het belang van samenwerking met IMF en Wereldbank.