ENGELAND-TUNESIË

Foto: De Britse zusjes Susie (links) en Jane Davidson keken gisteren in de Engelse pub Grandstand in Rotterdam naar de wedstrijd Engeland-Tunesië. Jane woont in Rotterdam, Susie was 'over' uit Engeland. Ze hadden zich verheugd op een ouderwets middagje Engels voetbal, en vrienden hadden hen de Grandstand aangeraden omdat het een sportcafé is waar de wedstrijd zeker aan zou staan.

En, een belangrijke voorwaarde voor de zussen, met de BBC. Want ze houden van het commentaar dat de Engelse publieke omroep bij sportwedstrijden geeft. Lekker sarcastisch, en toch niet partijdig. Opvallend was dat zich tevens een groot aantal Noord-Afrikanen in de bar geposteerd had. En die waren volgens Jane duidelijk op de hand van Tunesië. “Maar alle aanwezige Nederlanders waren voor Engeland.” Volgens Grandstand-eigenaar Ron Van der Meer was het belangrijkste gespreksonderwerp na de wedstrijd de veldslag die Engelse supporters in de straten van Marseille aanrichtten. “Vreselijk”, vindt Jane. Ze schaamt zich dood voor haar landgenoten. “Daarom ben ik ook meer rugbyfan dan voetbalfan. Bij voetbal weet je vantevoren dat er gedonder komt. Dit verpest het echt voor mij.” Het werd 2-0. Voor Engeland. (Foto Friso Spoelstra)