Duizenden vermisten na cycloon India

KANDLA, 16 JUNI. Het dodental als gevolg van de cycloon en daarop volgende vloedgolven die afgelopen week de westkust van India troffen, is mogelijk veel hoger dan tot dusver werd aangenomen. Volgens de officiële opgave zijn in de noordwestelijke deelstaat Gujarat 1.052 doden geteld, maar hulpverleningsorganisaties zeggen dat ten minste 10.000 tot 14.000 mensen zijn verdwenen zonder een spoor achter te laten.

De slachtoffers zijn vissers en havenarbeiders, maar vooral dagloners die in de omgeving van de havenstad Kandla werken in de vele zoutpannen. Honderden van die arbeiders, veelal migranten afkomstig uit andere delen van India, zijn om het leven gekomen toen metershoge vloedgolven hun onderkomens overspoelden. Een groot aantal mensen dat aan de ramp wist te ontkomen, is gevlucht naar dorpen in de omgeving.

Maar volgens onder andere de hulporganisatie Oxfam hebben de vloedgolven ook een onbekend aantal mensen meegesleurd tot ver in zee. “Ten minste 10.000 tot 14.000 mensen zijn verdwenen zonder een spoor achter te laten”, aldus een hulpverlener. Die schatting is gebaseerd op navraag bij overlevenden in dorpen in het getroffen gebied naar vermiste familieleden.

Ook de autoriteiten erkennen dat vermoedelijk een groot aantal “ongeregistreerde” migranten om het leven is gekomen. Om die reden zal het waarschijnlijk onmogelijk zijn het juiste dodental ooit vast te stellen.(AP)