Damrak verrast met kleine winst

AMSTERDAM, 16 JUNI. Tot verrassing van de meeste handelaren liet de Amsterdamse beurs tegen de middag een bescheiden winst zien. Een dag eerder had Wall Street nog met een fors verlies afgesloten, maar vooral dankzij een licht herstellende yen bleek de stemming niet zo negatief als gevreesd. “De inschatting was vanochtend dat het juist tien tot twaalf punten lager zou zijn”, aldus een beurshandelaar. De lichte winst werd behaald ondanks een dollar die vanochtend ruim een cent zakte naar 2,03 gulden.

Aanvankelijk daalde de beursthermometer AEX een punt of vijf, maar halverwege de ochtend veranderde de stemming op de beurs. Tegen het middaguur prijkte er zelfs een plus op het koersenbord van 5,02 punten op 1159,69. “Mensen kijken misschien naar de yen. Als daar rust optreedt, betekent dat in ieder geval optische rust in Azië”, aldus een commissionair. De omzetten waren laag en er was weinig handel van particulieren.

Vooral ASM Lithography wist te profiteren van de betere stemming. De afgelopen dagen werd de toeleverancier voor de chipsindustrie zwaar gestraft voor het verlagen van de winstverwachting. Vandaag krabbelde het fonds met 2,40 op tot 60,30 gulden. De beleggers lieten ook Philips stijgen, met bijna 2 gulden tot 171,40. Niet alle hightech-fondsen gingen mee omhoog. Getronics noteerde, na een lichte daling, weer 98,40 gulden.

Bij automatiseerder Baan keerde de rust terug. Gisteren zakte het fonds meer dan 5 procent na een negatieve publicatie in het Amerikaanse zakenblad Barron's. Ook in de weken daarvoor had de automatiseerder al flink moeten inleveren. Vanmorgen steeg de koers weer eens, met drie dubbeltjes tot 78,40 gulden.

Koninklijke Olie bleef tegen het algemene beeld ingaan. Gisteren hield het de schade beperkt, maar vanochtend liep het fonds met 1,10 terug tot 109,00 gulden. Spectaculairder koerswijzigingen waren als gewoonlijk op de lokale markt te vinden. Begemann, dat werkt aan de redding van Tulip, zag dit werk niet beloond en leverde een gulden in op 26 gulden. Uitzendketen Content moest zelfs 2,40 terug op 69,00 gulden.

De Amerikaanse dollar noteerde vanochtend aan het begin van de handel op de Europese wisselmarkten ruim anderhalve cent lager. De eerste koers luidde 2,0290 tegen 2,0430 gulden gisteren.

NEW YORK Wall Street slaagde er gisteren niet in het schrikbeeld van de koersdalingen in Azië van zich af te schudden. Al snel na het begin van de handel zat de beurs op een verlies van meer dan honderd punten. De Amerikaanse beurs sloot met een verlies van 207 punten tot 8627,93. In de afgelopen maand heeft de beurs al zeshonderd punten prijsgegeven, waarvan vorige week ook al tweehonderd. Belegers maken zich zorgen over de bedrijfsresultaten van multinationals die activiteiten hebben in Azië.

TOKIO Door het koersherstel van de yen kon de effectenbeurs van Tokio een aanvankelijk flink verlies uiteindelijk beperkt houden. Een kwartier na aanvang van de handel zat de Nikkei-index al op een verlies van 1,3 procent, het laagste punt sinds begin dit jaar. Daarna verminderde het verlies tot 0,4 procent aan het eind van de ochtendhandel. Uiteindelijk sloot de Nikkei-index op 14.720,38. Dat is 105 punten of 0,7 procent lager dan gisteren.