Corey Glover zit in een crisis

Concert: Corey Glover. Gehoord: 10/6 Melkweg Max, Amsterdam.

Hardrock en gospel verdragen elkaar slecht. Hoe hard Corey Glover ook zijn best deed om een beetje soul te laten doorklinken in de oorverdovende geluidsmuur van zijn nieuwe band; het lukte hem nauwelijks. De ex-zanger van de zwarte hardrockband Living Colour weet niet of hij James Brown of Ozzy Osbourne wil zijn. Die muzikale identiteitscrisis levert op zijn solodebuut Hymns nog wel enkele goede momenten op, zoals een overtuigende Al Green-pastiche in het smekende soulnummer Little Girl, maar live kiest Glover voor de botte stoomwalsmethode.

Eigenlijk kon je aan de broeken van de gitaristen al zien dat het geen subtiel soulavondje zou worden: de bassist in een zwart leren drollenvanger en de gitarist in zo'n halflange skate-broek die eerder thuishoort bij lawaaimakers als Sick Of It All dan bij de zanger die met Living Colour nog werd getipt als een van de visionaire muziekvernieuwers van de jaren negentig. Hoe tekenend dat Corey Glover zijn matig bezochte concert opende met The Cross van Prince, een gospel-rocksong die in de originele versie een apotheose was na een zorgvuldig opgebouwd album, maar waarin Glover even snel wilde laten zien hoe stoer hij is en hoe hard hij kan.

Nog zo'n ongelukkig gekozen cover was The Joker van Steve Miller, oorspronkelijk een spaarzaam gearrangeerde popsong die hier werd dichtgeplamuurd met decibellen. Zelfs bij de gevreesde drumsolo wisten de andere muzikanten niet van ophouden en bleven ze gewoon iets zachter doorspelen. Achter de piano meende ik gastmuzikant Peter Lord van The Family Stand regelmatig zijn schouders op te zien halen, want wat hij ook deed, het was niet te horen. Na een foeilelijke namaakreggaeversie van het ooit zo indrukwekkende Living Colour-nummer Love Rears Its Ugly Head kwam de aap uit de mouw en deed Glover verwoede pogingen om de zaal mee te laten zingen met zijn akoestische(!) beginselverklaring No More Silence. Als het werkelijk zijn missie in het leven is om de stilte uit de bannen, dan zal het hem nog veel moeite kosten om zieltjes te winnen.

    • Jan Vollaard