Celstraf voor Engelse fans

MARSEILLE, 16 JUN. De Franse justitie heeft gisteren drie Engelse hooligans veroordeeld voor hun aandeel in de supportersrellen in en rond Marseille. Twee 26-jarige mannen uit Liverpool kregen drie maanden celstraf wegens brandstichting en vernieling. Een 32-jarige man uit Wellingborough kreeg twee maanden voor het aanvallen van een agent.

Volgens de Franse televisie worden de veroordeelde mannen direct na het uitzitten van hun straf het land uitgezet. Nog eens zestig mensen, van wie meer dan de helft de Engelse nationaliteit heeft, wacht nog een proces.

Naast de zware ongeregeldheden in Marseille zijn gisteren in Parijs ook twintig fans, voor het merendeel Duitsers, opgepakt wegens gewelddadigheden. Zij raakten 's middags voor het duel tussen Duitsland en de Verenigde Staten in gevecht met Franse ordetroepen. Ook op Mallorca zorgen Engelse voetbalfans gisteren voor overlast. Zo'n 200 jongeren vielen andere toeristen lastig, hinderden het verkeer en klommen op geparkeerde auto's.

In Marseille vochten de Engelse hooligans gisteren voor de derde achtereenvolgende dag. Honderden supporters gingen op de vuist met Tunesische fans, Franse jeugd en ordetroepen. Zestien winkels werden geplunderd en vernield.

Engeland won gistermiddag in Marseille met 2-0 van Tunesië, maar het resultaat werd overschaduwd door de gebeurtenissen buiten het stadion. Traangas en wapenstok moesten er opnieuw aan te pas komen om vechtersbazen uit elkaar te drijven. De gevechten in de binnenstad verplaatsten zich naar het strand buiten de stad. Later keerden ze in volle hevigheid terug in het centrum.

In Engeland reageerden politici geschokt op het wangedrag. De regering overweegt de schade in Marseille te vergoeden. Officiële verontschuldigingen zijn al aangeboden. “We willen financiële genoegdoening”, zei de woordvoerder van burgemeester Gaudin van Marseille. “Aangehouden Britten zijn zo dronken dat ze niet eens hun naam kunnen zeggen.” Het verbod op verkoop van alcohol had kennelijk nauwelijks effect.

De toekomstige FIFA-voorzitter Joseph Blatter verklaarde dat de rellen niets met het voetbal te maken hebben. “Dat is een gevolg van de maatschappelijke problemen en een gebrek aan opvoeding”, aldus de Zwitser. Hij hoopte dat de Franse politie de gewelddadigheden onder controle zou krijgen. “De FIFA kan nu eenmaal niet zelf als politie optreden.”

Michael Sappin, hoofd van de politie in Marseille, verweet de wereldvoetbalbond een verkeerde planning. “Iedereen kan bedenken dat Engelse fans het hele weekeinde komen als de ploeg pas op maandag speelt.” Woordvoerder Cooper van de FIFA reageerde afwijzend op de kritiek. “De FIFA laat zich niet door enkele waanzinnigen de wet opleggen.” (Reuters/AFP)