Affaire met zwart geld; Justitie valt bij Deutsche Bank binnen

BONN, 16 JUNI. De Deutsche Bank, het grootste geldinstituut van Duitsland, werd gisteren verrast door een inval van liefst 300 belastingrechercheurs. Deutsche Bank wordt ervan verdacht klanten te hebben geholpen zwart geld weg te sluizen naar bankfilialen in Luxemburg en Zwitserland.

Minister Theo Waigel van Financiën (CSU) is druk doende met een intensieve jacht op zwart geld, omdat de belastingdienst vele tientallen miljarden marken misloopt. Ruim een jaar geleden is de vermogensbelasting afgeschaft in de hoop dat meer Duitsers hun spaargeld in eigen land zouden houden. Maar dat heeft tot nog toe nauwelijks geholpen meer geld in de schatkist te krijgen.

Het is de eerste keer dat de Deutsche Bank in verband met hulp bij belastingontduiking wordt onderzocht. De belastingdienst viel gisteren onverwacht binnen bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt, de filialen in Freiburg, Düsseldorf en Kassel en bij het rekencentrum in Eschborn. Het openbaar ministerie in Frankfurt meent aanwijzingen te hebben, dat medewerkers van de bank doelbewust geholpen hebben bij geldtransfers van 'anonieme' personen.

Een woordvoerder van Deutsche Bank ontkende ten stelligste bij ontduiking van belastinggeld betrokken te zijn geweest.

Voor de bank was de inval nauwelijks een verrassing. Grote delen van de Duitse bankwereld hebben de afgelopen jaren bezoek gekregen van Waigels zwart-geld-rechercheurs. Er gaat haast geen week voorbij, of er is sprake van een inval bij een van de honderden banken in Duitsland. Ook talloze managers worden door de belastingdienst op de korrel genomen.

De lijst van verdachte banken is lang. Behalve de nummers twee en drie van de banken-top-tien, Dresdner Bank en Commerzbank, zijn ook de DG Bank Citibank, en vele kleinere spaarbanken (Sparkassen) onderzocht.

Het grootste resultaat boekte justitie in Düsseldorf, waar een belangrijk deel van de top van Dresdner Bank vorig jaar het veld moest ruimen. Hans-Günther Adenauer, Hansgeorg Hofmann, bestuursvoorzitter Jürgen Sarrazin en toezichthouder Wolfgang Röller waren op grond van het belastingonderzoek gedwongen te vertrekken. Zij werden niet verdacht van hulpverlening bij het wegsluizen van zwart geld. Justitie wierp de bankiers voor de voeten, zelf geld aan de belastingheffing te hebben onttrokken.

Maar tot nog toe hebben alle acties van de belastingdienst nauwelijks tot strafprocessen geleid. Dat komt volgens Job Tilmann, woordvoerder van het openbaar ministerie in Frankfurt, dat “hulp bij het wegsluizen van zwart geld nu eenmaal heel moeilijk is te bewijzen”.

    • Michèle de Waard