Wilde staking legt streekvervoer plat in Midden-Nederland

DEN HAAG, 15 JUNI. Buschauffeurs in het streekvervoer leggen spontaan het werk neer als protest tegen het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe CAO. Vanochtend hielden chauffeurs van busmaatschappij Midnet een wilde staking in Nieuwegein en Utrecht. Rond half tien reden bussen en sneltram weer volgens dienstregeling.

Zaterdagmiddag staakten BBA-chauffeurs in Tilburg. Eerder legden ook chauffeurs van VEONN (Drenthe) en NZH (Noord-Holland) het werk neer. Zij protesteren hiermee tegen het eindbod dat werkgeversvereniging VSN woensdagavond op tafel legde tijdens de CAO-onderhandelingen met de bonden. VSN biedt 3,6 procent meer loon en een prepensioenuitkering van 70 procent voor werknemers van 62 tot 65 jaar.

De vakbonden stellen dat het loonbod van de werkgevers in de praktijk neerkomt op 3,2 procent, omdat VSN wil snijden in de toeslagenregeling, die voor buschauffeurs een belangrijk deel van het inkomen voort. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,75 procent. Verder willen ze dat werknemers die met prepensioen gaan minimaal 75 procent van hun laatstverdiende loon ontvangen.

FNV Bondgenoten steunt de wilde stakingsacties niet. De bond legt komende woensdag het eindbod van de werkgevers met een negatief advies voor aan de leden. Onderhandelaar Dick Ketting van FNV Bondgenoten verwacht dat de leden het voorstel “resoluut” van de hand zullen wijzen. CNV-leden deden dat eerder ook al.

“Een landelijke staking lijkt onvermijdelijk”, zegt Ketting. Woensdag zal FNV Bondgenoten VSN naar verwachting een ultimatum stellen. Als de werkgever daar niet op reageert, volgen grootscheepse acties.

De actiebereidheid onder de chauffeurs is groot. “Dat blijkt wel uit alle spontane acties van de laatste dagen”, aldus Ketting. Hij verwacht dat er deze week nog meer wilde stakingen zullen volgen. Reizigersorganisatie Rover reageert verbolgen op de stakingen. Ze maken het openbaar vervoer onbetrouwbaar en bezorgen reizigers onnodig in overlast, stelt Rover.