Volleybalploeg groepswinnaar

EINDHOVEN, 15 JUNI. De Nederlandse volleyballers hebben tegen Argentinië (3-1 en 3-2) aan de eerste doelstellingen van het seizoen voldaan. Ze plaatsten zich met hun achtste zege in de voorronde van de World League voor de halve finale en werden vervolgens met hun negende overwinning zelfs winnaar van groep B.

De twee resterende duels, in het Rotterdamse Ahoy' tegen wereldkampioen Italië, gaan om het prestige. “Daarvoor hoef ik niemand te motiveren. Het zijn altijd speciale wedstrijden Ik denk dat ik de spelers zelf zal moeten afremmen”, aldus bondscoach Toon Gerbrands. Van de eerste twee duels tegen Italië voor deze World League won Nederland een keer heel overtuigend met 3-0, maar verloor het een dag later.

Voor de halve eindstrijd moet Nederland naar Spanje (13-15 juli in Alicante) met als tegenstanders het gastland, Brazilië en Rusland. De beste twee gaan door naar de Final Four in Milaan. Om zover te komen moest de Europese kampioen alle reserves aanspreken. Nederland had afgelopen weekeinde in Eindhoven veel meer moeite met Argentinië dan ruim een maand geleden toen dezelfde ploeg in San Juan met twee keer met 3-0 werd verslagen.

De Argentijnen misten deze keer ook nog eens aanvaller Cuminetti (geblesseerd) en spelverdeler Weber (ziek). Bij Nederland deed aanvoerder Bas van de Goor met zijn onwillige elleboog nog steeds niet mee. De ploeg draaide niet lekker en dat zinde bondscoach Toon Gerbrands niet. Hij toonde zijn ongenoegen onder meer tijdens de eerste time-out in de tweede set, bij een 5-0 achterstand. Gerbrands liep boos om de groep heen. “Ik was na vijf seconden al uitgesproken.” Had hij gescholden? Gerbrands lachend: “Ik zal er op de Veluwe geen plusje voor krijgen. Maar het had geen effect. In zo'n geval moet je het omkeren. Ik ben de grote positivo gaan uithangen, niet negatief meer geweest. Al hielp dat ook niet direct.”

Pas ver in de derde set, die Oranje ook al dreigde te ontglippen, kwam de kentering. Gerbrands persoonlijk luidde de alarmklok. Hij maakte bij 9-11 herrie over een ontstolen punt. Dat ging natuurlijk ten koste van een gele kaart, maar het werkte wel. De supporters van Oranje op de tribunes schrokken wakker, de spelers op het veld ook. Het werd 3-1.

De wedstrijd van gisteren was bijna een kopie van het duel van zaterdag. Een goed begin (15-7), een heel slecht vervolg (3-15 en 5-15) en toch weer een positief besluit (15-2 en 15-12). “Vijf sets in twee uur is een teken dat het niveau niet al te best was”, gaf de niet-spelende aanvoerder Bas van de Goor toe. De ploeg is ook aan rust toe. Vijf weken reizen, trainen, eten en spelen hebben hun tol geëist. Vandaar de positieve slotconclusie van Gerbrands: “Ik ben heel tevreden. Ook al was de prestatie slecht, het resultaat is goed. We hebben nu negen van de tien wedstrijden gewonnen. In de halve finale zullen we pas echt kunnen zien hoe goed we zijn.” (ANP)