Voetbalrellen in Marseille, ophef over Kluivert

ROTTERDAM, 15 JUNI. Dronken Engelse voetbalsupporters hebben vannacht en gisteren de binnenstad van Marseille op stelten gezet. Bij rellen met fans van Tunesië, vanmiddag de eerste tegenstander van Engeland, vielen 48 gewonden van wie er dertien in het ziekenhuis liggen. Ook werden winkels en auto's in het centrum van de Zuid-Franse havenstad vernield. De politie gebruikte traangas en verrichtte vijftig aanhoudingen.

Het geweld begon gistermiddag toen Britse hooligans Tunesische voetbalfans met racistische leuzen provoceerden en met flessen bekogelden. De situatie escaleerde in de avond toen honderden jongeren uit de buitenwijken van Marseille, waar vooral Fransen van Noord-Afrikaanse afkomst wonen, naar het centrum trokken.

De Engelse minister van Sport, Tony Banks, noemde de hooligans “dronken hersenloze pummels” die hun land onteren en de reputatie van de Engelse supporters vernietigen. Waarnemers spreken van de ergste rellen sinds de onlusten met Engelse relschoppers in 1993 in Rotterdam, waar het kwalificatieduel voor de WK tussen Engeland en Nederland werd gespeeld. Om verdere ongeregeldheden te voorkomen, moeten alle cafés in Marseille vanavond om negen uur gesloten zijn.

Het Nederlands elftal speelde zaterdagavond in zijn eerste wedstrijd op het WK in Saint-Denis met 0-0 gelijk tegen België. In België werd het gelijkspel als een overwinning gevierd. Bij Oranje overheerste teleurstelling over het onbevredigende gelijkspel, maar vooral over de rode kaart voor Patrick Kluivert. De aanvaller mist daardoor de twee resterende groepswedstrijden van Oranje tegen Zuid-Korea (zaterdag) en Mexico (volgende week donderdag).

Nadat Lorenzo Staelens hem voor 'verkrachter' had uitgemaakt, gaf Kluivert de Belg een por met zijn elleboog. De Belg liet zich vallen, scheidsrechter Collina trok de rode kaart en Kluivert kon het veld verlaten.

Kluivert betuigde direct spijt van zijn daad. “Ik vind het erg dat ik de groep heb gedupeerd. Staelens riep iets dat mijn privé-leven raakte, iets heel grofs. Dat hij niet wilde vertellen wat, zegt al genoeg.” Bondscoach Guus Hiddink toonde enig begrip voor de actie van Kluivert en noemde Staelens “een matennaaier”.

Nederland-België verliep zonder grote incidenten met supporters. De Franse politie prees het Oranjelegioen van 20.000 fans. “De Nederlandse supporters mogen trots zijn op zichzelf”, zei het hoofd veiligheidszaken van het Franse WK-organisatiecomité. Zeven Nederlanders werden aangehouden, van wie zes omdat zij andere supporters hun kaartjes afhandig probeerden te maken en één wegens een vechtpartij. Ongeveer 400 supporters konden het stadion niet in omdat hun kaartje vals was of omdat zij de bestelde kaarten niet hadden gekregen.

Ruim 9,7 miljoen Nederlanders volgden de wedstrijd op televisie.