SALADE MACEDOINE DE LEGUMES

Deze zomerse salade van tot kleine blokjes gesneden en gekookte groentes, vermengd met een lichtrinse mayonaise, is een van mijn jeugdliefdes. Het is zo gewoontjes dat je het in Nederland nooit aantreft op de kaart in restaurants die de Franse keuken als leidraad aanhouden.

Maar in kleine buurtrestaurants in Parijs - waar de cuisine bourgeoise gewoon voortleeft - tref je dit koele voorgerecht gelukkig nog steeds aan. Toen ik onlangs iemand uitlegde wat deze salade inhield, zei hij: “Oh, dat klinkt best lekker.” Best lekker, pffft, neem maar van mij aan dat het heerlijk is! Het is natuurlijk wel zaak zelf de mayonaise te maken. Bereiding: De worteltjes, meiknol, aardappel, sperziebonen en snijbonen moeten in kleine blokjes van 1-1,5 cm worden gesneden zodat ze in de pas lopen met de groene erwten. Kook ze vervolgens bijtgaar in een ruime hoeveelheid kokend en gezouten water. De meiknol, snijbonen, sperziebonen en worteltjes in 8 minuten, de doperwten en blokjes aardappel in 6 minuten. Deze kooktijden zijn gebaseerd op het aangegeven formaat. Schep de groenten uit het kookvocht, spoel ze koud in een bolzeef onder stromend water en laat ze uitlekken. Schep de groenten samen met de peterselie door elkaar in een ruime schaal. Roer er tot slot de fromage blanc en de aangegeven hoeveelheid lichtrinse mayonaise door, die de halve hoeveelheid is van een mayonaise gemaakt van 1 eierdooier, vermengd met 4 theelepels rode wijnazijn en wat zout en peper en vervolgens op volume gebracht door bij kleine beetjes tegelijk 1 dl olijfolie en 0,5 dl olijfolie extra vierge erdoor te kloppen. Roer 1/2 eetlepel heet water door de resterende mayonaise en bewaar deze afgedekt op een koele plaats. Of gebruik de mayonaise voor het toedekken van gehalveerde hardgekookte eitjes en serveer die op een aparte platte schaal erbij. Bij warm weer is de combinatie een heerlijke maaltijd voor z'n tweetjes.

Voor 4 porties als voorgerecht:

250 gram verse doperwten, gedopt

100 gram worteltjes, geschrapt

100 gram meiknol, geschild

150 gram vastkokende aardappel, geschild

75 gram sperziebonen, afgehaald

75 gram snijbonen, afgehaald

2 eetlepels zeer fijngesneden peterselie

8 eetlepels zelfgemaakte mayonaise

2 eetlepels fromage blanc (of kwark)

    • Florine Boucher