Rebellie Guinee-Bissau eist 300 levens

LISSABON/MANSOA, 15 JUNI. De militaire rebellie tegen de regering van Guinee-Bissau, die vorige week uitbrak en nog steeds voortduurt, heeft aan zeker driehonderd burgers het leven gekost. Een hoge regeringsfunctionaris, die zaterdag de hoofdstad Bissau is ontvlucht en gisteren aankwam in het 30 kilometer noordelijker gelegen stadje Mansoa, zei gisteren dat hij “meer dan honderd lichamen van burgers” had gezien in de straten van Bissau. In het centrum en in het oosten van de stad zouden huizen in brand staan.

Naar schatting 200 burgers van Guinee-Bissau, die in een prauw de zee waren opgegaan om de vijandelijkheden in de hoofdstad te ontwijken, zijn verdronken toen hun scheepje omsloeg. De BBC-correspondent in Dakar, de hoofdstad van het buurland Senegal, hoorde dit gisteren van buitenlanders die per schip zijn geëvacueerd vanuit Bissau. De situatie in de stad zou steeds gevaarlijker worden voor de burgerbevolking. Als gevolg van de hevige gevechten tussen rebellen en militairen die president João Bernardo Vieira trouw zijn gebleven, dreigt een tekort aan voedsel en drinkwater. De artilleriegevechten rond de luchthaven van Bissau, waar de rebellen twee kazernes annex wapendepots bezet houden, zijn vanmorgen hervat.

Onder de Senegalese militairen die meevechten aan de kant van de regeringsgetrouwe troepen zijn inmiddels vier doden gevallen. Dat meldt een Senegalese bron. De vier zouden zijn gesneuveld in man-tegen-man gevechten die gisteren de hele dag doorgingen rond een militaire basis bij het vliegveld.

Een woordvoerder van de rebellen zei gisteren voor de Portugese televisie dat zij “militairen zijn en geen politici”, dat zij “de macht niet willen overnemen” maar eisen dat Vieira aftreedt en “zo spoedig mogelijk vrije verkiezingen” uitschrijft voor “een niet-corrupte regering”. (AFP, Reuters)