Oproep kalmte te bewaren; Bisschip Belo wil dialoog Oost-Timor

JAKARTA, 15 JUNI. De Oost-Timorese bisschop Carlos Belo heeft gisteren de bevolking opgeroepen haar kalmte te bewaren, en vertrouwen te hebben in een politieke dialoog over de toekomst van Oost-Timor.

“In een kritische situatie als deze, vraag ik alle Oost-Timorezen kalm te blijven en zich terughoudend op te stellen. Onderneem alstublieft geen acties die de vrede onder het volk kunnen verstoren”, aldus de bisschop voor een menigte van duizenden mensen in de Oost-Timorese hoofdstad Dili.

De spanning in Oost-Timor, de voormalige Portugese kolonie die in 1976 werd ingelijfd door Indonesië, is de afgelopen week opgelopen door uitlatingen van de Indonesische president Habibie, dat hij een speciale status overweegt voor de provincie. Maar afgelopen weekeinde herhaalden zowel president Habibie als minister van Buitenlandse Zaken Ali Alatas dat Indonesië zich zal blijven verzetten tegen het houden van een referendum over zelfbeschikking.

De afgelopen week zijn studenten in Dili de straat opgegaan om te demonstreren voor onafhankelijkheid van Oost-Timor en voor vrijlating van rebellenleider Xanana Gusmão. Vanochtend waren er opnieuw demonstraties, maar na een gesprek met bisschop Belo verklaarden studentenleiders dat de acties “tijdelijk” zullen worden opgeschort in afwachting van gesprekken met leden van het streekparlement. Bisschop Belo, aan wie in 1996 de Nobelprijs voor de Vrede werd toegekend, maande de bevolking gisteren tijdens een kerkdienst geduld te betrachten, haar hoop te vestigen op een politieke dialoog en af te zien van gewelddadigheden en plunderingen. “We moeten samenwerken om de huidige economische, culturele en morele crisis te overwinnen, en vertrouwen hebben in de regering die over Indonesië en Oost-Timor is gesteld”, aldus de bisschop.

Maar in gesprekken met verslaggevers zei hij ook de eis tot vrijlating van Gusmão te onderschrijven. Het voorstel van president Habibie om Oost-Timor een beperkte speciale status te geven kan volgens hem “een tijdelijke overgangsoplossing” betekenen, “niet een definitieve oplossing”. Zo'n definitieve oplossing kan evenwel alleen in “open discussies” tot stand worden gebracht, aldus de bisschop.