NK roeien armzalig evenement

AMSTERDAM, 15 JUNI. Het Nederlandse toproeien brengt nog geen oranjegevoelens naar boven. Nog lang niet zelfs. Zo veel maakten de armzalige Nederlandse kampioenschappen op de Bosbaan duidelijk. Er waren weinig deelnemers, nauwelijks nieuwe talenten en er viel weinig lijn te bekennen in het topsportbeleid van de roeibond, die in het geld zwemt met het aantrekken van Roccade als tweede sponsor.

Enkele boten voeren op koers naar Sydney 2000. Merlin Vervoorn toonde zich de beste skiffeur van Nederland. Pepijn Aardewijn en Maarten van der Linden maakten waar dat ze al een nominatie voor de Olympische Spelen bezitten in de lichte dubbeltwee.

Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck demonstreerden met een betere tijd dan de winnende vier-zonder-stuurvrouw dat zij tot de wereldtop behoren. Vooral nu zij in de boot van plaats hebben gewisseld - Van Nes zit dit jaar op de slagpositie - en Van Dishoeck technisch enorm vooruit is gegaan. De krachtige roeister van Sk/oll bewees dit zaterdag al door de finale in de skiff te winnen. Opmerkelijk was de eerste grote nationale titel van Femke Dekker. De 18-jarige Leidse zat in de winnende dubbelvier met de routiniers Meliesie, Van Nes en Van Dishoeck. Dekker is een roeister van de toekomst. Eeke van Nes, 29, ziet het wel zitten in haar clubgenote en speculeerde zelfs op een combinatie met haar voor Sydney.

Bij de vrouwen wonnen Tessa Appeldoorn en Annemieke Eijgelaar drie titels: twee-zonder, vier-zonder en in de acht. Het vrouwenroeien, vorig jaar in elkaar gestort, verrijst langzaam uit de puinhopen. Appeldoorn zei dat onder leiding van Adriaan Lieszner, die jaren bij de gouden Holland Acht werkte, er weer enthousiasme heerst. “Er zijn veertien roeisters voor de selectie en ook van een paar vrouwen uit de Atlanta-vloot is weer belangstelling”, vertelde Appeldoorn.

De vrouwenacht laat de wereldbekerwedstrijden van volgende week in Hazewinkel schieten om extra te kunnen trainen. Bij de Holland Beker een week later op de Bosbaan moet blijken of Lieszners werk goed genoeg was voor een WK-selectie.

De mannenacht gaat zeker naar de WK, die begin september in Keulen worden gehouden. De Amerikaanse coach Kris Korzeniowski is goed op weg met zijn ploeg.

De dubbelvier van coach Jan Klerks is met Lippits, Middag, Eggenkamp en Egelmeers een eenheid waar olympisch kampioen Diederik Simon moeilijk in te passen valt. Simon voer in de skiff naar de tweede plaats achter Vervoorn en zal daar in Hazewinkel ook in uitkomen. In de Holland Beker zou hij een kans krijgen in de dubbelvier. Zelf wist hij daar nog niet van. Simon lijkt voor de WK overal buiten te vallen, mede omdat de dubbeltwee al bezet is met Derk Fontein en Michiel Bartman. De laatste startte niet wegens griep. (ANP)