Nieuwe kritiek na tramtunnel-lek

DEN HAAG, 15 JUNI. Opnieuw is er kritiek geuit op de bouw van de tramtunnel in Den Haag. Volgens A. Verruijt, hoogleraar geotechniek aan de Technische Universiteit in Delft, zijn er “door het bouwteam fundamenteel verkeerde beslissingen genomen”.

Hij zegt dit in een vraaggesprek met het vaktijdschrift voor civiele- en milieutechniek Land + Water. In de tramtunnel, die 282 miljoen gulden zou kosten, werd op 19 februari een gat in een waterremmende laag, de zogenoemde groutboog, ontdekt. De tunnel dreigt inmiddels circa 15 miljoen gulden duurder te worden. Toen twee weken daarna een naastgelegen stuk wegdek op de Kalvermarkt instortte, bleek het lek vele malen ernstiger dan was ingeschat. Water en zand stroomde met een snelheid van 140.000 liter per uur de bouwput binnen.

Volgens Verruijt kan het bij de in Den Haag toegepaste bouwtechniek vrijwel onvermijdelijke lekken in principe goed worden beheerst. “Je zit fout, indien grond en water plotseling in grote hoeveelheden je bouwput binnenstromen. Dan heb je als bouwteam fundamenteel verkeerde beslissingen genomen”, aldus Verruijt.

De Delftse hoogleraar vindt de bouwmethode die in Den Haag wordt toegepast “een gedurfd idee”. Volgens Verruijt is er voor de Haagse methode alleen een toekomst weggelegd indien de ondergrondse laag echt waterdicht wordt gemaakt. “Maar ja, in Den Haag is er waarschijnlijk sprake van geldgebrek en over-enthousiasme”, zegt de hoogleraar desgevraagd.

De kritiek van Verruijt sluit aan op de kritiek die hoogleraar ondergronds bouwen E. Horvat anderhalve week geleden in deze krant uitte op de bouw van de tunnel. Horvat zei het “een blunder van de eerste orde” te vinden dat men niet effectief was voorbereid op het ontstaan van lekken.

Verruijt zegt dat in Den Haag de risico's verkleind hadden kunnen worden indien er vooraf praktijkproeven ter plaatse waren uitgevoerd. Daarmee hadden de bouwers volgens hem veel overlast kunnen voorkomen.

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten de uitlatingen van Verruijt voor kennisgeving aan te nemen.

“De gekozen methode is tot stand gekomen op basis van overleg met vele deskundigen”, aldus de woordvoerder.